Terug naar programma

Museumnacht | Het Fanfare Promotie Orkest

Thu 7 February 2013
20:30Inschrijven nieuwsbrief

Het Fanfare Promotie Orkest brengt een repertoire waarin het thema ’Waterlanders’ van de Museumnacht centraal staat: moderne en klassieke uitvoeringen van o.a. Clouds, Cry me a River en The Sunken Village.

De concertfanfare is een typische kunstvorm die alleen voorkomt in Nederland en België. In de vorige eeuw zijn in de lage landen veel dorpsfanfares opgericht die, naast het muzikaal opluisteren van de belangrijke gebeurtenissen in het dorp, ook zaalconcerten met luistermuziek geven. Steeds vaker worden deze twee verschillende disciplines gescheiden en zo zijn de concertfanfares ontstaan. Voor deze orkestvorm zijn door diverse bekende componisten speciale fanfarewerken geschreven. Veel beroepsmusici zijn in hun jeugd begonnen met muziek maken bij een verenging in het dorp of de stad waarin ze opgroeiden.

De concertfanfare geniet bij het grote publiek nog geen grote bekendheid, bij fanfare denken velen nog aan het muziekkorps dat in uniform op straat marcheert. Om dit vaak wat oubollige imago op te poetsen heeft de Stichting Streekfestival een projectfanfare opgericht om dit culturele erfgoed te promoten en te behouden. Het Fanfare Promotie Orkest zorgt voor muzikale omlijsting van de museumnachten in een aantal steden in de Randstad. Ze trappen af op 9 maart in Arminius, Rotterdam!

Programma

Het thema “waterlanders” staat centraal in het repertoire van moderne en klassieke composities, speciaal geschreven voor het fanfareorkest door zowel gerenommeerde als jonge, onbekende componisten. 

  • The Sunken Village – Philip Sparke: In 2013 is het 60 jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Philip Sparke schreef deze indrukwekkende compositie waarin de eeuwige Nederlandse strijd tegen het water wordt beschreven. 
  • Domen – Jan Magne Forde: Met Domen heeft de Noorse trompettist en componist Jan Magne Forde zich laten inspireren door de Nidaros Kathedraal van Trondheim. Dit lyrische werk symboliseert de bijzondere klankkleur en ruimte van deze kathedraal en is geschreven voor bugel en orkest.
  • Pulse – Ruud Zaagman: Deze jonge Nederlandse componist schreef Pulse met daarin duidelijke invloeden vanuit de muziek van computergames, met als resultaat een prachtig avant-gardistisch werk.
  • Clouds – Eric Swiggers
  • At Worlds End, Symphonic Suite Pirates of the Caribbean – H. Zimmer / arr. Erik Rozendom    
  • Windows of the World van Peter Graham / arr. Floris van der Kooij
  • Cry me a River – A. Hamilton / arr Bert van Cruchten

Museumnacht 2013 | zaterdag 9 maart | 20:30 – 22:00 u

Meer informatie over tickets voor de Museumnacht, klik hier