Terug naar programma

Monumentenlezing: Verbonden met het landschap

Tue 26 June 2012
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Het Rotterdamse ‘Groen van Toen’ staat centraal in deze editie van de Open Monumenten lezing door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. Met medewerking van Eric Luiten, hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp TU Delft en landschapsarchitect Peter Veenstra van LOLA Landscape Architects. De gespreksleiding is in handen van architectuurhistoricus Wijnand Galema.

Rotterdam heeft op het gebied van groen veel meer te bieden dan in het algemeen wordt gedacht. Sinds het beroemde Waterproject van stadsarchitect W.N. Rose staat het groen in toenemende mate op de stedelijke agenda. In het ontwerp van grote stadsuitbreidingen in de twintigste eeuw vormt het groen een cruciaal onderdeel als drager van de stedenbouwkundige structuur. De aanwezigheid van groen werd steeds belangrijker voor de kwaliteit van wonen en leven in de stad. De hernieuwde aandacht voor de openbare ruimte staat in het teken van de vergroening van de bestaande stad. Dit biedt nieuwe kansen voor historisch groen, maar vraagt ook om aanpassingen aan veranderend gebruik en beleving.

Het Rotterdamse ‘Groen van Toen’ staat centraal!

  • Eric Luiten, hoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp TU Delft verankert het bestaande groen van Rotterdam aan de ruimtelijke ontwikkeling van de Hollandse stad, aan de hand van een overkoepelende typologie van stedelijke groengebieden.
  • Landschapsarchitect Peter Veenstra, LOLA Landscape Architects zoomt in op de monumentale waarden van het typisch Rotterdamse stedelijk groen, zoals de naoorlogse wijken, de dijklinten en het buitengebied. Ook de leegte van openbare ruimten in Rotterdam komt aan de orde.

De lezingen vormen de aanzet voor een kort gesprek over de groene ambities van de stad en de betekenis van het historisch groen hierin. De gespreksleiding is in handen van architectuurhistoricus Wijnand Galema.

Woensdag 5 september 2012 | 20u | entree gratis

Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag met het thema ‘Groen van Toen’.

Klik hier voor alle activiteiten in Rotterdam.