Terug naar programma

Moneyland

Mon 13 May 2019Inschrijven nieuwsbrief

Hoe krijgen grote multinationals en ’s werelds superrijken het voor elkaar om nauwelijks belasting betalen? En wat is de invloed van dit ongrijpbare internationale kapitaal op onze leefomgeving?

In Moneyland toont onderzoeksjournalist Oliver Bullough een onthutsende blik op de wereld van het grote, ongrijpbare kapitaal. Hij duikt in de alternatieve politieke en fiscale werkelijkheid die grotendeels is gecreëerd door westerse bankiers, advocaten, vastgoedmakelaars en politici. Hij onthult mazen in de wet en belastingontduikingstrucs en laat zien welke krachten ertoe hebben geleid dat westerse democratieën steeds meer op belastingparadijzen zijn gaan lijken.

Ondanks recente schandalen – van de Panama Papers tot de massale witwaspraktijken bij een bank als ING – zijn de structuren die dit mogelijk maken nauwelijks aangepakt. Sterker nog: deregulering en een sterk groeiende financiële sector maken het gemakkelijker dan ooit om kapitaal te verplaatsen, verbergen en vermenigvuldigen. Zo komt het terecht in ons onroerend goed, onze voetbalclubs en onze privéscholen. En, aldus de critici, het beïnvloedt in toenemende mate onze democratische instituties.

Bulloughs noodkreet is onderdeel van een grotere beweging. Rutger Bregman ging het hele internet over nadat hij de financiële elite in Davos had geconfronteerd met hun belastingontduiking. En recent concludeerde het Europees Parlement dat zeven van de EU-lidstaten – waaronder Ierland, Nederland en Luxemburg – zich gedragen als belastingparadijzen.

Hoe heeft dit systeem kunnen ontstaan? Wie zijn de winnaars en verliezers? En is er iets tegen te doen?

Met:

  • Oliver Bullough – onderzoeksjournalist en auteur van Moneyland. Een Zoektocht naar het Verborgen Geld van de Superrijken en Multinationals (2019).
  • Sandra Phlippen – universitair docent aan de Erasmus School of Economics en hoofd van Group Economics Nederland van ABN AMRO.

Dit programma is een coproductie van Arminius, de Erasmus Universiteit Rotterdam en De Dépendance en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de gemeente Rotterdam.

 

Anderen over Moneyland:

  • ‘Pacy, clever and entertaining… if you still have any illusions about the wonders of liberated capitalism, Moneyland will probably cure you’ – The Guardian
  • ‘Cynisch – NRC
  • ‘You cannot understand power, wealth and poverty without knowing about Moneyland’ – New Statesman
  • ‘A biting indictment of an unfair and damaging system’ – Financial Times