Terug naar programma

Mohamed Rabbae-lezing door Thom de Graaf

di 7 maart 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Hasna El Maroudi
Meer informatie


Samenlevingen, nationaal en internationaal, lijken de afgelopen jaren steeds meer gepolariseerd. Het wantrouwen tegen ‘de ander’ groeit en daarmee ook het wantrouwen richting de politiek, met als enigszins contradictoir gevolg een groei van antidemocratische groepen. De grote vraag die ons boven het hoofd hangt is: wat is de rol van de rechtsstaat, in deze veranderende tijden? En: wat kunnen we doen om de rechtsstaat te beschermen? Met name tegen de achtergrond van de opkomst van die antidemocratische groepen, groeiend racisme, islamofobie, antisemitisme en haat voor de LHBTQIA+-gemeenschap.

Hierover organiseert Het Landelijk Beraad Marokkanen samen met Debatpodium Arminius en Moslimkrant de allereerste Mohamed Rabbae-lezing die gehouden zal worden door Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. Het Landelijk Beraad Marokkanen is verheugd dat De Graaf (D66), vanwege zijn persoonlijke relatie met Rabbae en vanwege zijn huidige functie, bereid is de eerste Mohamed Rabbae-lezing te houden. “Met deze lezing willen we Mohamed herdenken en staan wij stil bij politici en maatschappelijk betrokken mensen met wie hij heeft samengewerkt”, aldus het Landelijk Beraad Marokkanen.

Mohamed Rabbae (8 maart 1941 – 17 mei 2022) was een politicus en activist van Marokkaanse afkomst. Van 1994 tot 2002 zat hij namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 keerde hij niet terug als Kamerlid, maar werd hij wethouder in Leiden. Ook was hij voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), dat werd opgericht als reactie op de film Fitna van Geert Wilders. Het was Rabbae die als voorzitter van LBM aangifte deed tegen Wilders na zijn minder minder-uitspraak, waarna het Openbaar Ministerie besloot over te gaan tot vervolging. Volgens Rabbae was een gang naar de rechter een logische, omdat juist daar de rechtsstaat getoetst kan worden.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch opent de lezing.

Na de lezing volgt een panelgesprek en is er ruimte voor het publiek om te reageren. Het programma wordt gemodereerd door journalist en programmamaker Hasna El Maroudi. Deelnemers aan de discussie zijn onder anderen de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, Algemeen Directeur PAX Rolien Sasse en Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh.

Koffie/ thee en Marokkaanse koekjes vooraf gratis.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius i.s.m. Het Landelijk Beraad Marokkanen en de Moslimkrant. 

 

Thom de Graaf

Ahmed Marcouch

Rolien Sasse

Rabin Baldewsingh

Mohamed Rabbae
(8 maart 1941 – 17 mei 2022)