Mogobe Ramose – Ubuntu
‘Laat mensen eerlijk zijn, laat ze voor de spiegel gaan staan – vooral op die momenten dat we weten dat we lelijk zullen zijn. Daar is moed voor nodig.’ – Mogobe Ramose
De Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose is dé hedendaagse vertegenwoordiger van het Afrikaanse ‘Ubuntu’. Zijn gelijknamige boek verscheen onlangs in Nederlandse vertaling. Ubuntu is een filosofie die een heel andere kijk biedt op universele thema’s als rechtvaardigheid, waarheid, taal, religie, natuur en ethiek. Waar de westerse filosofische traditie zoekt naar conceptuele analyse, universele waarheden en heldere kaders, berust Ubuntu op historie en gemeenschap. Om deze Afrikaanse filosofie te kunnen waarderen, is het echter noodzakelijk dat we ons bewust worden van onze eigen historische positie.
De Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose is als geen ander in staat de schellen van de ogen van zijn toehoorders te laten vallen. Hij is dan ook bepaald geen afstandelijke academicus. Zijn lezing zal niet een lezing zijn in de traditionele zin van het woord; het is een ervaring.
voertaal: Engels
Deze avond wordt mogelijk gemaakt door de Internationale School voor Wijsbegeerte i.s.m. Arminius.