Terug naar programma

Moet fake news verboden worden?

zo 18 september 2022
15:00

entree
Zaal + livestream 7,50

Zaal- en Livestreamtickets
Inschrijven nieuwsbrief

In St. Petersburg staat een fake-news-fabriek die op Instagram, Youtube en Tiktok probeert Nederlanders tegen elkaar op te zetten. In Europa is de Russische staatszender RT vanwege de oorlog in Oekraïne door de Europese Unie verboden. Veel mensen zien fake news als een van de grootste bedreigingen van de democratie en regelmatig zijn er schandalen, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen met Cambridge Analytica. Moet fake news, oftewel misbruik van de vrijheid van meningsuiting, verboden worden? Wanneer is daar sprake van? En wie mag dat bepalen?

Let op: dit debat wordt twee keer georganiseerd. Op zondag 18 september om 15:00 in debatpodium Arminius en op zaterdag 1 oktober om 17:00 in de Molenstraatkerk in Nijmegen tijdens het landelijke festival Grondfest. De toegang in Nijmegen is gratis, reserveer kaarten via festival Grondfest.

 

In Arminius op 18 september 15:00 de volgende sprekers:

Thomas Bruning is algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en bestuurder van Villamedia Uitgeverij. Hij is met enkele andere partijen een proces gestart om het verbod op RT terug te draaien.

Fatiya Munkaila is advocaat bij Brinkhof en gespecialiseerd in media- en informatierecht, waaronder de komende Digital Services Act die sociale media aan banden moet gaan leggen.

Sanne Kruikemeier is hoogleraar Digitale Media en Samenleving aan de Wageningen University & Research en doet onderzoek naar de effecten van fake news.

Marcel Maussen is universitair docent Politicologie bij de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de rol van de vrijheid van meningsuiting.

Hubert Smeets is Ruslandkenner, journalist bij NRC en historicus. Hij is een van de oprichters van het kennis- en analyseplatform Raam op Rusland.

Armèn Hakhverdian is gespreksleider. Hij is docent Politicologie en maker van meer dan honderd podcasts over populisme.

Dit debat wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Arminius.

* In geval van onverwachte nieuwe coronamaatregelen kunnen zaaltickets worden omgezet in livestream tickets. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.


In Nijmegen op 1 oktober 17:00 de volgende sprekers:

Marcel Maussen is universitair docent Politicologie bij de Universiteit van Amsterdam en onder meer gespecialiseerd in de rol van de vrijheid van meningsuiting.

Sanne Kruikemeier is hoogleraar Digitale Media en Samenleving aan de Wageningen University & Research en doet onderzoek naar de effecten van fake news.

Pieter Wolters is docent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in de Digital Services Act, de wet die sociale media aan banden moet gaan leggen.

Francisco van Jole is gespreksleider. Hij is hoofdredacteur van de BNN/VARA opiniesite Joop.nl

Dit debat wordt georganiseerd door Arminius voor Grondfest.