Terug naar programma

Mikado Debat

Tue 22 January 2008
13:30Inschrijven nieuwsbrief

Ben je in Nederland ‘anders’, dan krijg je al gauw een identiteit toegekend, namelijk allochtoon. Ook al ben je hier geboren, heb je een goede opleiding, spreek je vloeiend Nederlands en ken je het Wilhelmus uit je hoofd. Wie je bent is dan niet onderhandelbaar, maar je identiteit wordt je toegeschreven en/of opgedrongen.

Een opgedrongen etnische identiteit betekent dat anderen jou een identiteit toeschrijven. Je hebt zelf weinig of geen invloed om te onderhandelen of mee te bepalen wie je bent; je wordt gezien als allochtoon, Ghanees of Marokkaans. Dit betekent een verlies van controle over de eigen identiteit.

In het debat willen we stilstaan bij dit fenomeen. Hoe vindt het opleggen van een identiteit plaats? En waarom? Wat zijn de consequenties voor de betreffende persoon? Heeft het gevolgen voor de omgang met anderen? Is het van invloed op het welbevinden en daarmee op de gezondheid? Betekent het opgelegd krijgen van een identiteit inderdaad dat je de controle over je eigen identiteit verliest? Welke emotionele gevolgen zijn er? En vooral ook: hoe kan het anders?

Prof.dr. W. Shadid, Universiteit Leiden / Universiteit van Tilburg schetst in zijn inleiding een kader voor het debat. In de daaropvolgende paneldiscussie discussieert Prof. Dr. W. Shadid met Anil Ramdas (journalist en columnist), Jan van der Hallen (directeur kenniscentrum Emergis) en Kitlyn Tjin A Djie (transcultureel systeemtherapeut) over de consequenties en de emotionele betekenis van een opgedrongen identiteit.  Debatleider: Indra Boedjarath, directeur Mikado.

Doelgroep: professionals betrokken bij migranten, gezondheidszorg, politiek, onderzoek, GGZ en ervaringsdeskundigen.
 

Kosten: € 25,00, incl. koffie/ thee en borrel (medewerkers van Altrecht, De Bascule en GGzE kunnen gratis aan het debat deelnemen). Kosten overmaken naar Postbank rekening 9026678 t.n.v. Mikado o.v.v. uw naam.

U bent van harte uitgenodigd om mee te debatteren over dit thema! Aanmelding: Door het versturen van uw naam en adresgegevens naar onderstaand email adres o.v.v. ‘aanmelding najaarsdebat’.

info@mikadonet.nl

 http://www.mikadonet.nl/artikel.php?artikel_id=821

vr 25 januari / 13.30 uur tot 16.30 uur / na afloop is er een borrel