Terug naar programma

Michael Morley – Music For The Never Quartet

Thu 25 July 2019Inschrijven nieuwsbrief

Arminius en experimenteel podium De Player in Rotterdam bundelen de krachten en brengen op donderdag 25 juli 2019 de Europese première van het unieke project Music for The Never Quartet van de Nieuw-Zeelandse experimentele muzikant en kunstenaar Michael Morley.

Morley houdt zich reeds drie decennia lang bezig met geluidsexperimenten, veelal gefocust op de gitaar, en heeft sinds 1985 meer dan honderd opnamen uitgebracht met zijn band The Dead C, en o.a. als Gate, The Fuck Chairs, alsmede onder zijn eigen naam.

Music for The Never Quartet is een experimentele geluidsperformance waarin vier akoestische gitaren en vier antieke houten meubels de hoofdrol spelen. De gitaren liggen horizontaal gepositioneerd op de meubels. De snaren van de gitaren worden middels ‘E-bows’ – apparaatjes die een magnetisch veld genereren – aan het trillen gebracht. De gitaren resoneren vervolgens met het hout van de betreffende meubels. Elke combinatie gitaar/meubel geeft zo een eigen klank af, wat tezamen een compositie vormt. De in veranderende samenstellingen door Morley op en onder de gitaren geplaatste houten elementen (blokken, kommen, latten…) beïnvloeden deze klanken gedurende het verloop van het muziekstuk. Hierdoor ontstaat een geleidelijk veranderende, gonzende drone-compositie van circa een uur, die de grenzen van begrippen als performance en compositie aftast.

Music for The Never Quartet zal geheel akoestisch worden uitgevoerd in de Raadszaal van Arminius. In deze statige, antieke entourage – met dito meubilair – zal de beleving van dit geluidswerk uniek en intens zijn. Door de beperkte capaciteit van de zaal kunnen slechts circa vijftig toehoorders hier getuige van zijn.

Deze unieke Europese première van Michael Morley’s Music for The Never Quartet kwam tot stand i.s.m. curator en auteur Roland Groenenboom, die eerder met Morley samenwerkte voor diverse tentoonstellingen en performances in Europa en de VS.