Terug naar programma

met o.a. Ahmed Aboutaleb & Filemon Wesselink

Sat 12 December 2015
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Wat was het bizarste wetenschappelijk onderzoek van dit jaar? Helpt doping ​eigenlijk wel? Waarom wil ruim zestig procent van de jongeren beroemd worden? Welk stukje Rotterdam mag van u weg? En hoe zal de vluchtelingenstroom zich ontwikkelen? Discussieer mee met de opiniemakers van Nederland en Rotterdam tijdens de vele debatten op de Debatnacht, met o.a. Ahmed Aboutaleb, Filemon Wesselink, Wouke van Scherrenburg, Arend-Jan Boekestijn, Kees Moeliker & Jaffe Vink. Dit jaar is er ook veel theater: de ontregelende humor van Radio Romantiek, gesprekken op letterlijk hoog niveau van het Instituut voor de Loslopende Mens en een live street-art battle in de geest van Keith Haring. Dit alles gepresenteerd door de onnavolgbare MC Orlando Lansdorf.

Filemon Wesselink: Fuck me I’m famous
Waarom wil zestig procent van de jongeren beroemd worden? En wat doet het met je als je niet meer in the picture bent? Voor het BNN-programma Fuck me I’m famous onderzocht Filemon Wesselink de effecten van het BN’er-zijn op z’n eigen leven. gespreksleiding: Jet Sol.

​Het jaar van Aboutaleb
​Met burgemeester Aboutaleb kijken we terug op ​zijn bezoek aan president Obama, Charlie ​Hebdo, de vluchtelingencrisis​ en de onophoudelijke lijstjeszege van Rotterdam. gespreksleiding: Francisco van Jole

De IG Nobelprijzen
W​at zijn de biomedische gevolgen van een intense kus?​ En hoe ontkook je een ei? ​Kees Moeliker kent de leukste wetenschappelijke onderzoeken.

​Vluchten kan niet meer
De vluchtelingenstroom stelt Europa en Nederland voor dilemma’s en praktische problemen. ​Een debat met historici Arend-Jan Boekestijn en Han van der Horst.

Doping helpt niet?
Lance Armstrong won de Tour wel mét, maar zeer waarschijnlijk niet dóór EPO. Kan doping vrijgegeven worden? ​​​​Met ​Bram Brouwer, Olivier de Hon en Guus van Holland.

Speech Battle
Wie schrijft de beste speech? Een acteur kruipt voor één avond in de huid van de nieuwe Europees Commissaris voor Vluchtelingenbeleid en leest de drie beste speeches voor. Met tips van speechschrijvers Renée Broekmeulen (Wim Kok, Hans Dijkstal) en Vincent Stuer (José Manuel Barroso). gespreksleiding: Wouke van Scherrenburg.

Drie Tirades
WORM presenteert​​ drie​ tirades vanaf de kansel zonder kans op weerwoord, maar met volop stof tot nadenken:​​ ‘Weg met onderwijs, powerfeminisme en Hilversum!’​

Rondetafelgesprek Design Column #11 Migration Matters
Conservator Annemartine van Kesteren van Museum Boijmans van Beuningen gaat in gesprek met designers Manon van Hoeckel en Pim van der Mijl over hun projecten In Limbo Embassy en De Voorkamer. Waarom maken zij zich als designers hard voor de vluchtelingen?

Welk stukje Rotterdam kan weg?
Door de stevige bezuinigingen kan niet ​al het Rotterdamse erfgoed bewaard worden. Welk stukje Rotterdam is voor u waardevol en wat kan weg​? Met Jacques Börger en René Spork.

Keith Haring street-art battle
Zes jonge kunstenaars gaan in 5 minuten de strijd aan met elkaar, hierbij reageren zij op thema’s die het leven en werk van Keith Haring inspireerden. Typisch jaren 80, of relevanter dan ooit? Spoken Word artist Gino van Weenen schrijft ter plekke een tekst op de beelden, muzikaal bijgestaan door DJ Git Hyper.

Munich Welcome Theatre
​​De beroemde Münchner Kammerspiele doet een bijzonder experiment door in hun theater intensief samen te werken met vluchtelingen. Met Malte Jelden, één van de bedenkers van het Munich Welcome Theatre en het Amsterdamse vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier. gespreksleiding: Lex Bohlmeier

Wie is er bang voor de vooruitgang?
Waarom zijn de angstbeelden in de milieu- en voedselproblematiek zo succesvol​​? Met Jaffe ​Vink en Hans Kennepohl. gespreksleiding: Tijn Boon

Architectuur offline | Vers Beton en AIR
Hoe fotogeniek is Rotterdam? Hoe staat het met het historisch besef in de stad? En welke dossiers, bouwprojecten en onderwerpen zullen de ‘talk of the town’ volgend jaar beheersen? Met Ossip van Duivenbode, Rosanne Dubbeld, Mark de Boer, Lucette Mascini, Ferrie Weeda en Joep Klabbers. gespreksleiding: Geert Maarsen.

In Limbo Embassy
Iedereen kent de beelden van vluchtelingen, maar wie zijn ze eigenlijk? Maak een praatje met een vluchteling in de enige ambassade ter wereld die voor hen is geopend​.​

Gesprek op Niveau
Het Instituut voor de Loslopende Mens verwelkomt bezoekers met een gesprek op niveau: meters de lucht in.

Radio Romantiek in Debat
Absurd theater over geheime discussietechnieken van de Maori’s en over de beste slaapstoelen voor een debat. Komt dat zien!

Koop ook een boek van je favoriete spreker en laat hem signeren! Op www.debatnacht.nl vindt u meer informatie over elke debat en de sprekers. In december zullen hier ook de tijden en zalen bekend gemaakt worden.

De Rotterdamse Debatnacht wordt georganiseerd door AIR, Arminius, De Buren, Kunsthal Rotterdam, Donner, Goethe-Institut, LOKAAL, Museum Boijmans van Beuningen, Museum Rotterdam, opiniesite Joop.nl, SG Erasmus, Stadsarchief Rotterdam & WORM. De Debatnacht is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Prins Bernard Cultuurfonds