Terug naar programma

met Maarten van Rossem

Fri 11 September 2015



Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Lezing Maarten van Rossem | 20:00 | Grote Zaal
Maarten van Rossem opent de Nacht van de Dictatuur met zijn unieke visie op dictators en dictaturen: Vrijwel alle dictaturen wortelen tegenwoordig in een democratische start. In feite zijn veel mensen dol op autoritair gezag en dat loopt maar al te gemakkelijk door in semi- of volledige dictatuur, zoals in Turkije. Hoe komt het dat de meeste mensen een hekel hebben aan de democratie? Van Rossem signeert na afloop.

Alles over IS | 21:30 | Grote Zaal
Radicale strijders van IS veroverden grote steden in Syrie en Irak. Ze riepen een eigen islamitische staat uit en probeerden die met wapens die ze onderweg buitmaakten uit te breiden. Hele groepen mannen – soldaten en burgers – werden afgeslacht, westerlingen werden ontvoerd en onthoofd, vrouwen worden misbruikt en verhandeld als seksslaven, kinderen klaargestoomd in IS’ extreme vorm van de islam.
Wat is IS? Waar komt IS vandaan, wat wil ze en waarom? Wat maakt deze groep agressieve baardmannen zo aantrekkelijk voor de jonge mannen en zelfs vrouwen die zich naar Syrie en Irak laten lokken?  Judit Neurink schreef De Oorlog van ISIS waarin ze antwoord geeft op deze vragen. Neurink is al ruim 25 jaar journalist en schrijft vooral over het Midden-Oosten. Ze woont in de Noord-Iraakse stad Suleymania, waar ze journalisten traint met als doel de kwaliteit van de media te verbeteren. Neurink signeert na afloop.

Radio Romantiek | doorlopend
Laat u lijden van keldertrap tot nooduitgang. Vanuit de krochten van de democratie gaat Staatsradio Romantiek dit jaar een sociaal experiment met u aan. Een wandeling via de achterkamertjes van Arminius met in de hoofdrol: u. Maar hoe ziet die hoofdrol er precies eruit? Installeer Whats’app, zet uw mobiel niet op stil en laat voor één nacht de controle los. VOLGENDE!

Censureer de krant | 21:30 | Bovenzaal
Kijk met de blik van een dictator naar het nieuws: kruis met een grote rode pen aan in een Nederlandse krant wat je niet bevalt. Dat valt nog niet mee: wat willen dictators eigenlijk dat het volk niet te weten komt? Leer hoe censuur werkt in deze workshop, gecombineerd met een verrassende quiz, gegeven door journalisten Shirley Haasnoot en Senay Özdemir.

Clublepop​ | 21:30 | Raadszaal
De DJ’s van Clublepop draaien dwingend en ongedwongen vinyl om even de dictatuur te ontvluchten

Een buschauffeur rebelleert | 22:30 | Grote Zaal
De Tsjechische buschauffeur Roman Smetana tekent hoorntjes op de politieke posters die op de zijkant van zijn bus staan. Hij wordt opgepakt en veroordeeld voor vandalisme door een rechter die getrouwd is met een van de door hem belachelijk gemaakte politici. De zaak krijgt landelijke bekendheid en uit protest tegen het politieke klimaat gaan steeds meer mensen hoorntjes op politieke posters tekenen. Uiteindelijk moet Smetana de gevangenis in, maar hij slaat op de vlucht en groeit voor even uit tot een nationale held.
De documentaire The Good Driver Smetana  volgt de compromisloze strijd van Smetana tegen de autoriteiten. Aan de hand van enkele fragmenten gaat Carlos Reijnen (universitair docent Europese Studies UvA) in op deze geruchtmakende zaak. Dit programma is mogelijk gemaakt door het Tsjechisch Centrum.

Beleef de dictatuur | 22:30 | Bovenzaal
Hoe is het om in een dictatuur te leven? Te wonen, werken en uit te gaan? En als je in conflict komt met de overheid, als je dingen wil doen die niet mogen? Ferdows Kazemi ontvluchtte ruim twintig jaar geleden de Iraanse dictatuur en schreef De ongewenste zoon, een roman over het leven in een dictatuur. Kazemi geeft een korte lezing en beantwoordt vragen van het publiek. Lees de recensie van Ewout Klei: 1984 op zijn islamitisch. Dit programma-onderdeel is georganiseerd door Amnesty International.

Follow the leader: opmerkelijke dictators, leiders en volgers in de film | 23:30 | Grote Zaal
Ronald Simons
, programmeur bij Filmmuseum EYE, vertoont fragmenten van bijzondere dictators, leiders en volgers uit de filmgeschiedenis. In de bioscoop dromen we graag weg bij een held die zijn eigen pad kiest. We houden van leiders, maar zijn zelf vaak volgers: aan de ene kant willen we zelfstandig zijn, maar aan de andere kant is er de roep om een sterke leider. Samen anders zijn leidt tot weerstand en opstand, zoals de Occupybeweging of de hipstercultuur. Dit is voer voor filmmakers: in Woody Allens Zelig (1983) waait de hoofdpersoon als een kameleon met alle winden mee. In Quo Vadis (1951) volgt iedereen keizer Nero totdat hij werkelijk waanzinnig wordt. De droom van alle dictators is te zien in Snowpiercer (2013). Mensen reizen rond in een trein met een strakke hiërarchie: achterin de onderdrukten die kinderen baren en werken voor een armenloontje, voorin de profiteurs met volop voedsel, vrije tijd en onderwijs en aan kop uiteraard hun dictator als een Goddelijke Oppermachinist.

Disko Propaganda | 00:30 | Grote Zaal
Disko Propaganda is een nieuwe performance van Martin de Korte. De Korte bewerkt Chinese propaganda media en plaatst deze in de setting van een nachtclub tegenover fragmenten uit dagboeken van nachtclubdanseressen. Met medewerking van Tamara van Suylekom en Wai Chan. Het Rotterdamse Sjakkatam werkt momenteel aan haar debuutalbum en zal met tracks als Dictator en Change Disko Propaganda inleiden.

De presentatie is in handen van Francisco van Jole en Anna Visser.

De Nacht van de Dictatuur is onderdeel van Kunst in het Witte de Withkwartier. De Nacht is een samenwerking van Amnesty International, Arminius, Joop.nl en het Tsjechisch Centrum. Hou de website in de gaten voor de actuele programmatijden.