Terug naar programma

Meet up: de Kloofdichters

di 6 juni 2023
19:30Inschrijven nieuwsbrief

De kloof tussen arm en rijk blijft toenemen. Samen met de inflatie zorgt die scheefgroei ervoor dat er steeds meer mensen niet meer rondkomen, ondanks dat ze een baan hebben. Steeds meer mensen voelen bestaansonzekerheid. De wens is natuurlijk dat iedereen kan leven in plaats van overleven. Dat iedereen zich vrij voelt, in plaats van beperkt. In de VPRO Tegenlicht documentaire “de Kloofdichters” maak je kennis met verschillende mensen en organisaties die ook de kloof tussen arm en rijk willen dichten, vaak op een zeer bijzondere en onverwachte wijze.

In de documentaire heeft men het liever over de kloof tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’. Je ziet de kloven die dwars door Nederland lopen, maar vooral de mensen die die kloven proberen te dichten: die tussen hoger- en lager opgeleiden, tussen vaste contracten en flexwerkers, tussen huizenbezitters en huurders, tussen kansrijk en kansarm.

Aan het woord komt de Rotterdamse postbezorger, schrijver en filosoof Ahmed Abdillahi die als het ware dagelijks over de kloof fietst. Verder Denise Harleman van Collectief Kapitaal, een burgerinitiatief dat door middel van solidariteit, het gezamenlijke delen van vermogen, bestaansonzekerheid wil wegnemen. Tijmen de Vos, beleidsadviseur van de FNV, zal op ludieke manier laten zien hoe groot de kloof is en hoe hard die groeit.

Dit programma wordt georganiseerd door de FNV Rotterdam en VPRO Tegenlicht.