Terug naar programma

Medische doorbraken die de wereld veranderen

Thu 27 September 2018Inschrijven nieuwsbrief

Lang en gezond leven, wie wil dat niet? De laatste jaren zijn er diverse medische doorbraken, ook op het grootste medische onderzoeksinstituut van Nederland, het Erasmus MC. Topwetenschappers vertellen op deze avond over hun doorbraken en voorspellen de gevolgen van hun vindingen.

20:00 Het eeuwige leven 
Peter de Keizer draait de veroudering terug door verouderde cellen op te ruimen. Proeven bij muizen zijn succesvol en testen op mensen zijn onderweg. Hoeveel ouder kunnen en willen we worden? Hoe gigantisch zijn de gevolgen?

20:45 Repareer jezelf
Regeneratieve geneeskunde is een wonderbaarlijke verzameling technieken waarbij het lichaam zichzelf repareert. Luc van der Laan onderzoekt hoe met stamcellen nieuwe organen gemaakt kunnen worden. Hoe ver kunnen deze technieken gaan? Kun je jezelf blijvend vernieuwen?

21:30 Virussen onder controle: nooit meer verkouden, griep, SARS of ZIKA 
Ron Fouchier doet onderzoek naar virussen. Door deze fundamenteel te bestuderen kunnen virusziekten voorkomen of genezen worden. Er kunnen zelfs voorspellingen gedaan worden over de evolutie van virussen, waardoor de jaarlijkse griepprik beter werkt.

22:15 Het einde van AIDS en hepatitis B 
AIDS is momenteel een chronische ziekte, met medicijnen kan de ziekte in bedwang worden gehouden. In het lichaam blijven er echter altijd virussen over die de medicijnen niet kunnen aanpakken, deze ‘verstoppen’ zich als het ware. Tokameh Mahmoudi ontwikkelt een methode om deze laatste virussen ook op te ruimen, zodat mensen definitief genezen van AIDS en hepatitis. Voertaal Engels

22:45 Mariana Hirschfeld – Spoken Word
Een van de Rotterdams beste Spoken Word artiesten geeft een optreden. http://clubspoken.com/project/mariana-hirschfeld/

Interviewers: Erno Eskens en Hans Kennepohl

Dit Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius en Erasmus MC vanwege het 21e lustrum van de Erasmus Universiteit. Op 28 september is er een groot wetenschapsfestival in het Nhow-hotel en op 29 september de campus Woudestein.