Terug naar programma

Local Heroes: 3SA en Wiseguy

Tue 16 December 2008
17:00Inschrijven nieuwsbrief

Local Heroes. Opnamen voor het muzikale televisieprogramma voor de Rotterdamse muziek scene. Aanvang: 17.00 uur tot 19.30 uur Toegang: gratis localheroestv.com Met live optredens van Rotterdamse bands 3Speed Automatic en Wiseguy. 3SA Stefan Persaud (vocalen en basgitaar), Willem Stevense (gitaar) and Guido Debrichy (drums) ontmoetten elkaar midden jaren negentig, gedurende hun studentenjaren in Delft. Na samen te hebben gespeeld in verschillende bands zoals IM Blues Sensation and Taildragger, besloten ze dat het tijd was voor een eigen geluid.

Zo ontstond in 2003 3SPEED AUTOMATIC (3SA). 3SA is een band met een missie: om het in hun ogen uitgedoofde vuur van rauwe rock ’n roll opnieuw te doen ontvlammen. Muzikale interactie en experimentdrift, rauwe energie en real-life dynamics, allemaal elementen die in het hedendaagse muzikale landschap haast niet meer gehoord worden – en pijnlijk gemist worden, volgens 3SA. Alle drie hebben ze verschillende muzikale achtergronden en invloeden: van bluesgrootheden als John Lee Hooker en Muddy Waters via soul en jazz tot 70’s en 80’s hardrock.

De rauwe gitaarsound is duidelijk ge?nspireerd door het spel van Eric Clapton en Peter Green in John Mayall’s Bluesbreakers. Inspiratiebronnen voor 3SA’s album “Noman’s Land” zijn Grand Funk Railroad, Cream en Jimi Hendrix’ Band of Gypsies, gemixed met onmiskenbare invloeden uit de jaren ’80 en ’90.

De release van “Noman’s Land” werd gevolgd door een tour langs de vaderlandse concertpodia, o.m. als openingsacts voor de Amerikaanse bands “Five Horse Johnson” en Atomic Bitchwax. www.3sa.nl Wiseguy Wiseguy omschrijft de eigen muziek bij voorkeur als ‘sleazerock’ maar of dat ook werkelijk zo is, laten ze graag aan het publiek over. Praten over zichzelf, daar houdt Wiseguy niet van, op het podium voelen deze jongens zich duidelijk meer thuis, of in hun eigen woorden: ” We like to rock where and whenever possible”. De vaderlandse muziekpers ziet dat overduidelijk zitten: “Waar het merendeel van de slachtoffers nog steeds The Ramones als voornaamste inspiratiebron aanhaalt, zoekt Wiseguy het bij AC/DC en Kiss en komt zo in vaarwater van contemporaine bands als The Hellacopters, Danko Jones en The Supersuckers.

Met debuutalbum Burning The Tracks, die dikke punt achter acht jaar koers- en bezettingswisselingen, hoeven de Rotterdamse boefjes zeker niet te diep te buigen voor de concurrentie. In hun achterzak hebben ze elf rulle rawk & rollsongs, waarin ondanks een behoorlijke riffdichtheid lekker veel lucht zit, de soms wat dunne leadvocalen worden gecompenseerd met aanstekelijke samenhang en het orgel van Travoltas-toetsenist Skokie verdienstelijke hand- en spandiensten verleent. Meer heeft de gemiddelde r&r-lijer de komende tijd echt niet nodig.” (uit OOR, februari 2003). www.sleazerock.com