Terug naar programma

LIVE: Vers Beton-podcast over het Rotterdamse slavernijverleden

za 24 juni 2023
14:30Inschrijven nieuwsbrief

 

Op zaterdag 24 juni neemt Vers Beton een podcast op over het Rotterdamse slavernijverleden, met onder anderen de bekende Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod. Er is ook ruimte voor publiek. Entree is gratis.

In 2023 is het honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. In aanloop naar de Keti Koti-herdenking op 1 juli publiceert Vers Beton een serie verhalen over het Rotterdamse koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van de stad. De auteurs van deze verhalen vertellen tijdens de live opname over hun onderzoek en hoe ze te werk zijn gegaan. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat deze verhalen betekenen voor Rotterdammers vandaag, en hoe deze geschiedenis nog altijd doorwerkt op het heden. Presentator is Zoë Pinto E Neto.

Gasten:

  • Cynthia McLeod – historicus en Surinaamse auteur van historische boeken zoals Hoe duur was de suiker?
  • Loulou Drinkwaard – uitgever bij Wilde Haren en auteur bij Vers Beton
  • Sharyfah Bhageloe – freelance journalist, schrijft o.a. voor Vers Beton, NOS en de Groene Amsterdammer

Na afloop is er tijd voor vragen uit het publiek.

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de Gemeente Rotterdam

Cynthia McLeod is een Surinaamse schrijfster (o.a. van Hoe duur was de suiker?) en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. 
Foto: Karel Donk 

Loulou Drinkwaard is afgestudeerd als docent Nederlands. Na haar tijd voor de klas richtte ze samen met D’Avellonne van Dijk Uitgeverij Wilde Haren op. Samen geven zij kinderboeken uit die de diversiteit van Rotterdam weerspiegelen.
Foto: Fred Santos

Sharyfah Bhageloe is geboren en getogen op Rotterdam Zuid. Tijdens haar studie psychologie woonde ze in Leuven. Toch overwon haar liefde voor Rotterdam deze flirt. Naast eindredacteur van Vers Beton is ze freelance journalist bij de NOS.
Foto: Kevin Dekking

Zoë Pinto E Neto is Coördinator Social & Web bij OPEN Rotterdam. Daarnaast presenteert ze en is ze freelance journalist.
Foto: Nicky Angelina do Rosario