Terug naar programma

Een bovengrens voor rijkdom 

wo 7 februari 2024
20:00Inschrijven nieuwsbrief

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Een kleine groep superrijken wordt steeds rijker terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Bovendien is rijkdom zelden een persoonlijke verdienste, eerder een kwestie van geluk.

Robeyns wordt geïnterviewd over haar boek, waarna zij in gesprek gaat met Arjan Lejour, Wouter Schakel en Tazuko van Berkel. Gespreksleiding: Robert Dur en Huub Brouwer. Boekhandel v/h Van Gennep verkoopt Limitarisme.

Dit programma is een samenwerking van Arminius, KVS, Nederlands Gesprek Centrum, Universiteit Utrecht en Universiteit Tilburg.

 

 

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instituties aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht en grondlegger van het limitarisme. Foto: Keke Keukelaar

Arjan Lejour is hoogleraar Belastingen en Openbare Financiën bij de Tilburg School of Economics and Management en het Fiscaal Instituut Tilburg. Daarnaast is hij projectleider bij het Centraal Planbureau. Zijn onderzoek richt zich op de gedragseffecten van belastingen en vooral op mogelijke belastingontwijking door bedrijven, nationaal en internationaal.

Wouter Schakel is onderzoeker bij de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Daarvoor onderzocht hij lange tijd sociaaleconomische ongelijkheid en politieke vertegenwoordiging. Hij schreef samen met Armen Hakhverdian Nepparlement? Een pleidooi voor politiek hokjesdenken.

Tazuko van Berkel is universitair docent Griekse taal- en letterkunde. Momenteel leidt Van Berkel een onderzoeksproject over de geschiedenis van economisch denken in de Griekse oudheid. In haar recente boek The Economics of Friendship beschrijft ze antieke vriendschapstheorieën en hun verhouding tot een opkomend marktdenken.