Terug naar programma

Lilith x Arminius: Take Back the Street

zo 21 februari 2021
15:00Inschrijven nieuwsbrief

Hoe wij gebruik maken van de buitenruimte vertelt ons meer over de samenleving dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Voor vrouwen gelden namelijk veel gedragsbeperkingen. Vrouwen passen – soms bewust, maar vaak ook onbewust – hun gedrag aan om zich veiliger te wanen. Ze steken de stoep ’s avonds over wanneer iemand hun tegemoet loopt, ze hardlopen niet over onverlichte straten, houden in onveilige situaties hun sleutels vast om deze mogelijk als steekwapen te kunnen gebruiken.

We kunnen dan ook wel stellen dat het publieke domein het domein is van de man. 

We onderzoeken hoe de buitenruimte voelt voor vrouwen, non-binaire mensen en queer mensen. De genderspecifieke ervaring van angst is niet terug te zien in het straatbeeld, anders zou er geen sprake meer zijn van slecht belichte steegjes, wederzijds begroeide fietspaden, smalle stoepen en verlaten bouwplaatsen.

Hoe kan dit? Waarom co-creëren vrouwen en andere minderheden niet de stad? Wat onthult het huidige Rotterdamse anti-intimidatie beleid over de emancipatie van vrouwen? En hoe bewegen we naar een meer inclusieve stad in termen van architectuur, beleid en stadsontwikkeling?

In deze talk gaan we in gesprek met onder meer Leslie Kern, auteur van het boek Feminist City: Claiming Space in a man-made world. 

Gespreksleider: Hasna El Maroudi

Interview met Leslie Kern is in het Engels, het panelgesprek is in het Nederlands.

Take Back the Street is georganiseerd door Debatpodium Arminius in samenwerking met Lilith Mag.