Terug naar programma

Lezing over Santa Claus

ma 24 juni 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Na een verblijf van drie jaar in Museum Boijmans Van Beuningen gaat Santa Claus verhuizen. De omstreden sculptuur van Paul McCarthy vond tijdelijk onderdak in het museum, nadat de Gemeente Rotterdam het kunstwerk niet passend vond voor plaatsing in de openbare ruimte. Voorafgaand aan de verplaatsing naar het Eendrachtsplein is er in Arminius een lezing door Ton Bevers, hoogleraar Cultuursociologie EUR.

Het kunstwerk veroorzaakte de afgelopen jaren veel ophef in Rotterdam. De zes meter hoge kerstman houdt een buttplug in de rechterhand. Met deze aanval op de kerstman, het icoon van groots commercieel succes, neemt McCarthy onder meer de westerse consumeerdrang onder de loep. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie Rotterdam voor een plek in de stad. Nog voor de onthulling werd het door de gemeenteraad echter aanstootgevend geacht en daarmee ongeschikt voor de openbare ruimte.

De sculptuur vond uiteindelijk in 2005 tijdelijk onderdak op het binnenplein van Museum Boijmans Van Beuningen. Begin 2008 meldden zich diverse wijken, instellingen en andere steden die Santa Claus wilden huisvesten. Op 10 juni j.l. sprak het College van B en W zich uit voor plaatsing van het beeld op het Eendrachtsplein, een drukke plek in het hart van Rotterdam. Hier zal Santa Claus goed zichtbaar zijn voor het winkelend publiek en vormt het een schakel in de beeldenroute op de Rotterdamse culturele as.

Het afscheid en de tocht naar de nieuwe plek gebeurt met een feestelijk middagprogramma:

14.30 – 15.30: Filmmatinee in Lantaren/Venster

15.45-16.45: Officieel gedeelte: Lezing Ton Bevers en speeches in Arminius

16.45-17.00: Uitzwaaien Santa Claus door Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans van Beuningen

17.00-17.30: Optocht over Nieuwe Binnenweg naar Eendrachtsplein

17.30: Definitieve plaatsing, oliebollen en champagne.

vrijdag 28 november / 15.45 uur / toegang gratis