Terug naar programma

Lezing/Debat: Wat is er mis met vis?

ma 7 oktober 2024
field_543cf68e6c5fd



Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

De laatste jaren krijgen we steeds vaker te horen dat we voor onze gezondheid twee keer per week vis moeten eten, waaronder het liefst één keer vette vis. “Twee keer per week vis, gewoon doen!”  LET OP: ANDERE LOCATIE.

Ook het gebruik van visolie wordt in toenemende mate gepromoot. Net als in vis zouden de vetten, vetzuren en omega-vetzuren in visolie zorgen voor een fit en vitaal lichaam en zelfs ziektes kunnen voorkomen.

Volgens Dos Winkel is dit allemaal klinkklare onzin. In zijn boek Wat is er mis met vis?! legt hij in heldere taal uit waarom het eten van vis lang niet zo gezond is als beweerd wordt. Doordat de oceanen als vuilnisbelt worden gebruikt, raken de vissen vergiftigd en komen de giftige stoffen uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Maar dat is volgens Winkel niet het enige alarmerende.

Door de vervuiling van de zeeën en oceanen verdwijnen ook de Mangrovebossen en koraalriffen als sneeuw voor de zon. Dit zijn echter de kraamkamers van honderden vissoorten. Tel daar de overbevissing en de illegale vangst en bijvangst bij op en dan kom je tot de schrikbarende conclusie dat binnen nu en 20 jaar de zeeën leeg zullen zijn.

Dos Winkel (onderwaterfotograaf en Ambassadeur van de zee) geeft een inleiding op zijn boek en gaat in debat met Wil van de Fliert (secretaris Productschap Vis). De Goede Vissers (www.goedevissers.nl) geven praktische tips over ‘goede vis, visvangst en visrecepten’.

Gespreksleider: prof.dr. Helias Udo de Haes (hoogleraar Milieukunde Universiteit Leiden). De voertaal is Engels.

LET OP: ANDERE LOCATIE:

Di 28 april / 16.00-17.30 uur / zaal CB-037 (voorheen B-2) / EUR Woudestein / 010-4081111

Dit programma is een samenwerking tussen Studium Generale EUR, Greening the Campus en Arminius.

Na een borrel met culinaire versnapering in de stijl van het programma: 

SG Filmclub: Shark Water / 18.45 uur / zaal CB-061 (voorheen B-3) / EUR Woudestein

Haaien zijn helemaal geen bloeddorstige monsters, maar juist vredelievende dieren! In de documentaire Shark Water (Canada, 2007) laat de jonge filmmaker en onderwaterfotograaf Rob Stewart zien dat onze angst voor haaien niet reëel is maar gecreëerd door films als Jaws en Dangerous Water. Stewart neemt je mee op een reis naar de diepe zeeën en oceanen van de wereld en laat zien wat er gebeurt als de haaien van de oceaanbodem verdwijnen. Vergeleken met 1980 is het haaienbestand 90 % minder…Niet gek, als er per jaar 100 miljoen (!) haaien worden gevangen…Winnaar van maar liefst 31 internationale filmprijzen. Met o.a. Rob Stewart en Paul Watson (Sea Shepherd). Vincent Kneefel (student Rotterdam School of Management, onderwaterfotograaf en winnaar Your ’09 competitie) geeft een inleiding.