Terug naar programma

Lang leve de participatiemaatschappij en de waterschapsverkiezingen?

wo 24 april 2024
22:00Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

De participatiesamenleving een aanval op de verzorgingsstaat?

Volgens hoogleraar Burgerschap Evelien Tonkens is de door premier Rutte zo bewierookte participatiesamenleving geen aanvulling op onze verzorgingsstaat, maar eerder een aanval daarop. De participatiesamenleving is bedoeld om mensen in te sluiten en te betrekken, maar volgens Tonkens vallen sommige mensen juist buiten de boot. Is dat zo? En wat betekent die doe-het-zelf-maatschappij eigenlijk voor de toch al nijpende werkgelegenheid en kwaliteit van de geboden zorghulp? Wat kun je overlaten aan het informele circuit en waar moet de overheid garanties voor geven? Met o.a. Jornt van Zuylen (DOE-Democratie, ministerie Binnenlandse Zaken), Imrat Verhoeven (docent Bestuur & Beleid, Universiteit van Amsterdam) en Mieke Sandifort (maatschappelijk ondernemer en voorheen kwartiermaker De Nieuwe Banier).

 

Zin en onzin van de Waterschapsverkiezingen

Op 18 maart mogen we weer naar de stembus. En niet alleen om leden van de Provinciale Staten te kiezen maar ook voor de Waterschapsverkiezingen. De wàt? Precies, je bent niet de enige die dat niet weet. Want wat zijn die Waterschappen nou precies en wat doen ze? En vooral ook: waarom? Hoe hebben wij daar in een grote stad mee te maken en is het niet vooral iets voor in de polder? DRAAD geeft antwoord. Met Emile van Rinsum (directeur Rotterdams Milieucentrum), Michiel van Haersma Buma (Dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Delfland) en lijsttrekkers van verschillende partijen.

 

Op de politicibank zitten: Jock Geselschap (VVD), Harry Prinsen (SGP-ChristenUnie), Leon Hombergen, Johan Verbeek & Boudewijn Bruil (PvdA), Sjef Siemons (50Plus), Antoin Deul, Lucas Reyer& Anne Molenaar (Water Natuurlijk), Bart Crouwers (Algemene Waterschapspartij), Leo van Gelder (CDA), Brian Frowijn (Waterschapspartij Hollandse Delta), Marcel Vink (trotsNL), Hans Middendorp (AWP), Bart Canton (Partij voor de Dieren), Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam), Aydin Peksert (NIDA).

De column wordt deze Draad verzorgd door arabiste Petra Stienen, kandidaat Eerste Kamerlid D66. De presentatie is in handen van Francisco van Jole.

DRAAD wordt georganiseerd door Arminius en LOKAAL.