Terug naar programma

Kom Mee Naar Buiten Allemaal!

Wed 25 May 2011
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Vlak voor het uitbreken van de zomervakantie maakt Checkpoint Geschiedenis de balans op van 100 jaar vrijetijdsbesteding! Aan de hand van drie presentaties, ruim voorzien van beeld en geluid, reizen we terug in de tijd. Rond 1900 was vrije tijd voorbehouden aan de elite. Gedurende de twintigste eeuw nam de welvaart toe en ontstond voor brede lagen van de bevolking de mogelijkheid iets anders te doen dan werken. Gezinnen trokken erop uit. Het buitenland werd bereikbaar. Sport en spel werden onderdelen van het maatschappelijk leven. Op zaterdagavond boden theater, cafés en bioscopen vermaak aan een breed publiek.

De Wijde Blik. De Nederlander op vakantie.

Wat in de jaren dertig begon met een dagje naar de bollen of het strand groeide in de jaren tachtig uit tot massatoerisme met bestemmingen over de hele wereld. Een “all inclusive” naar Turkije is nu een doorsnee-vakantie. Wie nog geen stedentripje New York heeft gedaan hoort er niet meer bij. Klaas Kornaat is uw gids door het toeristisch landschap van de twintigste eeuw.

Door Edel Spel Tot Ontwikkeling

Sport en spel stonden rond 1900 in het teken van de idealen van een maatschappelijke elite. Met de samenleving veranderde de sport. De opkomst van de massamedia en de stijgende welvaart zorgden voor een commerciële omslag. Sport werd een miljardenindustrie. Maar ideële doelstellingen gaan nooit verloren. De overheid ziet in sport en spel een bindmiddel voor een samenleving onder spanning. Een fartlek door de Nederlandse sportgeschiedenis met Reinard Maarleveld.

Saturday night!

De zaterdagavond is de best bezongen avond uit de popmuziek. Muziekhistoricus Peter de Koning brengt de geschiedenis van dé uitgaansavond tot leven met beeld, maar vooral geluid. Meezingen mag!

SOA-Quiz

SOA staat vanavond voor Samenspel Overwint Alles. In deze quiz voor alle gezindten onderzoeken we of we u goed hebt opgelet. Zoals altijd zijn er fraaie prijzen te winnen. Uw “all inclusive” polsbandje ligt klaar.

Deze Checkpoint Geschiedenis wordt vanaf 21.30 uur ontspannen afgesloten met een vakantieborrel. Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Woensdag 22 juni 2011 | 20:00 uur | entree € 5

De sprekers

Klaas Kornaat (1957) is historicus, publicist en hartstochtelijk verzamelaar van politiek en maatschappelijk oud papier. Oud-voetballer en nog steeds lastig te kloppen bij een partijtje tennis.

Reinard Maarleveld (1956) is historicus, eigenaar van geschiedenis.nl, leraar geschiedenis en recreatief duursporter (marathon en triatlon). Op weg naar Almere 2011.

Peter de Koning (1977) is historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, de site van de Centrale Discotheek Rotterdam. Zijn specialisme is de geschiedenis van pop- en wereldmuziek. Erkend uitgaanstype.