Terug naar programma

Kijken naar Boijmans

Tue 10 December 2019Inschrijven nieuwsbrief

Museum Boijmans van Beuningen staat aan de vooravond van een ambitieuze omvangrijke renovatie en verbouwing. Drie ontwerpteams werken, in dialoog met de direct betrokken partijen, momenteel aan een visie op deze belangrijke Rotterdamse opgave. AIR gelooft dat het denken over deze opgave in de publieke sfeer verbreedt kan en ook moet worden. Dinsdag 10 december nodigt AIR daarom uit tot kijken naar Boijmans als architectonisch en cultureel gelaagd ensemble met uitzonderlijke betekenis voor Rotterdam.

Te gast zijn architect en publicist Hans van der Heijden, kunsthistorica Patricia van Ulzen en architectuurhistoricus Wouter Davidts. Zij delen hun kijk op de architectuurhistorische en culturele waarde van de verschillende gebouwdelen die samen het Boijmans van Beuningen vormen. Aansluitend volgt een gesprek over de architecturale meerstemmigheid van het gebouw en de manieren om daar in het licht van de eigentijdse opgave voor het museum naar te kijken.

Studie TU Delft
Dit gesprek wordt gevoerd tegen de achtergrond van een tentoonstelling van studies naar het huidige museumensemble en voorstellen voor mogelijke interventies door studenten van de TU Delft. Onder leiding van Sereh Mandias (TU Delft) en Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix) deden dertien internationale masterstudenten in het zomersemester van 2019 onderzoek naar mogelijke toekomstscenario’s voor het museum. Behoud van zoveel mogelijk van het bestaande ensemble, dat beschouwd kan worden als een verzameling die veranderende opvattingen over museumarchitectuur weerspiegelt, vormde het vertrekpunt. Door middel van grootschalige modellen zijn de kwaliteiten van het bestaande museum onderzocht. Tijdens dit programma zijn zowel het onderzoek naar de architectuur van het huidige museumensemble als de zes ontwikkelde interventies te zien.

Programma
19.30 uur 
– zaal open, gelegenheid tot het bekijken van de tentoonstelling van studies naar het huidige museumensemble en voorstellen voor mogelijke interventies door studenten van de TU Delft onder begeleiding van Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix) en Sereh Mandias (TU Delft)
20.00 uur – start programma, welkom en introductie door Bas van der Pol (directeur AIR)
20.10 uur – Presentaties Hans van der Heijden, Patricia van Ulzen en Wouter Davidts
21.10 uur – Gesprek onder leiding van Bas van der Pol
21.30 uur – Einde programma, gelegenheid tot napraten tijdens de borrel

Dit programma wordt georganiseerd door AIR , Architectuur Instituut Rotterdam