Terug naar programma

Kerst met de vijand: Hoe verhouden we ons tot de idealen van de ander?

Thu 12 September 2019


Inschrijven nieuwsbrief

Stel: je buurman heeft op Forum voor Democratie gestemd, en jij vindt dat vreselijk. Of je collega heeft meegelopen tijdens de Klimaatmars, en jij vindt dat zinloos. Waarom is  het dan zo moeilijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan?

Arminius nodigt je uit voor een kerstdiner, inclusief ballen, boom en gourmetstel. Om alvast te oefenen voor de pittige gesprekken met andersdenkende familieleden en vrienden aan de Kerstdis dit jaar.
 
Het gesprek tussen politieke tegenstanders kost steeds meer inspanning of komt niet eens meer tot stand. We lijken niet meer dezelfde taal te spreken en we verdenken de ander van kwade trouw. Wie haar hoop nog vestigde op een uitwisseling van rationele argumenten komt steeds vaker bedrogen uit. Als gevolg hiervan vermijden we elkaar, we beginnen er maar niet meer aan. 

Met het programma ‘Kerst met de vijand’ wil Arminius haar publiek verleiden tot een open gesprek tussen (politieke) ‘vijanden’.
In de vorm van een diner, inclusief kerstboom en gourmetstel, gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag: Hoe voeren we het gesprek  met die ene oom of voetbalvriend die met een biertje te veel op wel heel rechtse taal uit gaat slaan of met die lieve naïeve, boomknuffelende collega of oud-studiegenoot die maar niet wil begrijpen hoe de wereld écht in elkaar steekt? Kortom: hoe verhouden we ons tot de idealen van de ander?
We beginnen iedere editie van Kerst met de vijand met een spreker waar we wellicht iets van kunnen leren op dit gebied. Een professionele twijfelaar, een diplomaat, iemand die het zo graag wil snappen, een relatietherapeut, een informateur…

Onze speciale gast van vanavond is vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen. 

Als medeoprichter van de Dialogue Advisory Group, een Nederlandse organisatie die bemiddelt in gewapend conflict, voert Fleur in haar dagelijks leven gesprekken met leden van gewapende groepen met als doel het geweld te stoppen. Zij was in die rol o.a. onderhandelaar in de ontwapening van de Baskische afscheidingsbrweging ETA.

Fleur is een meester in bruggenbouwen en helpt ons vanavond graag op weg met het bereiken van een bevredigend compromis voor alle partijen.

 

Locatie: Bovenzaal

Prijs: 10 euro (inclusief gourmet-maaltijd, exclusief drank)

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en deze avond valt of staat bij een divers eetgezelschap aan tafel, zoals je zult begrijpen. We willen je vragen je aan te melden via kerst@arminius.nu en in je mail aan te geven wat je hebt gestemd de laatste keer dat je naar de stembus ging. Deze informatie blijft anoniem en wordt op de avond zelf  niet gebruikt. 

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius.