Terug naar programma

Kerst met de vijand

Fri 14 June 2019


Inschrijven nieuwsbrief

Hoe verhouden we ons tot de idealen van de ander?

Stel: je buurman heeft op Forum voor Democratie gestemd, en jij vindt dat vreselijk. Of je collega heeft meegelopen tijdens de Klimaatmars, en jij vindt dat zinloos. Waarom is het dan zo moeilijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan?
Arminius nodigt je uit voor een kerstdiner, inclusief ballen, boom en gourmetstel. Om alvast te oefenen voor de pittige gesprekken met andersdenkende familieleden en vrienden aan de Kerstdis dit jaar.

Het gesprek tussen politieke tegenstanders kost steeds meer inspanning of komt niet eens meer tot stand. We lijken niet meer dezelfde taal te spreken en we verdenken de ander van kwade trouw. Wie haar hoop nog vestigde op een uitwisseling van rationele argumenten komt steeds vaker bedrogen uit. Als gevolg hiervan vermijden we elkaar, we beginnen er maar niet meer aan.

Met het programma ‘Kerst met de vijand’ wil Arminius haar publiek verleiden tot een open gesprek tussen (politieke) ‘vijanden’.
In de vorm van een diner, inclusief kerstboom en gourmetstel, gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag: Hoe voeren we het gesprek  met die ene oom of voetbalvriend die met een biertje te veel op wel heel rechtse taal uit gaat slaan of met die lieve naïeve, boomknuffelende collega of oud-studiegenoot die maar niet wil begrijpen hoe de wereld écht in elkaar steekt? Kortom: hoe verhouden we ons tot de idealen van de ander?

We beginnen iedere editie van Kerst met de vijand met een spreker waar we wellicht iets van kunnen leren op dit gebied. Een professionele twijfelaar, een diplomaat, iemand die het zo graag wil snappen, een relatietherapeut, een informateur…
Relatietherapeut en psycholoog  Jean-Pierre van de Ven is vanavond onze speciale gast. Hij schreef onder andere: Waarom luister je niet? en helpt ons graag op weg met geweldloos communiceren.

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en deze avond valt of staat bij een divers eetgezelschap aan tafel, zoals je zult begrijpen. We willen je vragen je aan te melden via kerst@arminius.nu en in je mail aan te geven wat je hebt gestemd de laatste keer dat je naar de stembus ging. Deze informatie blijft anoniem en wordt op de avond zelf  niet gebruikt.

Aanmelden

entree: 10 euro (inclusief gourmet-maaltijd (vlees en vega), exclusief drank) / betalen is alleen aan de deur mogelijk (pin only) / wel van te voren reserveren/aanmelden.

Deze avond wordt georganiseerd door Arminius.