Terug naar programma

Kameropera

Wed 19 September 2007
15:30Inschrijven nieuwsbrief

Tijdens de Operadagen Rotterdam 2007 brengt het Rotterdamse Knuistingh Neven Ensemble in Theater Lantaren/Venster de première van Strijd & Onthechting. Het betreft twee kameropera’s op muziek van pianiste/componiste Rita Knuistingh Neven en op teksten van dichter/journalist Peter Swanborn. Voor de pauze klinkt Bij Gebrek aan Conversatie, na de pauze Liederen van Strijd & Onthechting.
De regie is in handen van Christiaan Mooij. Beide stukken worden dit jaar nog in het Duits vertaald.

Bij gebrek aan conversatie is een kameropera voor bariton en klein ensemble. De tekst en de muziek zijn speciaal geschreven voor de bariton Meindert Velthuis. De negen liederen vertellen het verhaal van een crime passionnel. Een man heeft zijn geliefde vermoord. Deze ligt aan zijn voeten te sterven. Alvorens de hand aan zichzelf te slaan aanschouwt de man zijn daad en zijn lot. Hoe heeft het zover kunnen komen en waarom ging het zoals het ging? De liederen vertellen geen chronologisch verhaal. Het zijn schetsen van herinneringen, zowel liefdevol als gruwelijk, met titels als ‘Niets zal weerhouden’ en ‘Op weg naar het einde, steeds dichterbij’.
De hoofdpersoon is aanvankelijk een romantische minnaar, maar blijkt bij nader inzien een egoïstisch, kleinzielig manneke. Vreemd genoeg voelt het publiek toch een zekere sympathie voor deze moordenaar, hij heeft immers zijn geliefde verloren.
De bariton wordt begeleid door klarinet, accordeon en piano.
Deze opvoering betreft een reprise, in een nieuwe regie van Christiaan Mooij.

De Liederen van Strijd & Onthechting zijn gebaseerd op de vier liederen met deze titel die we in 2001 voor de sopraan Marjanne Kweksilber schreven. Deze liederen worden nu voor de sopraan Cora Schmeiser uitgebreid met nog eens 12 liederen met dezelfde titel.
Het verhaal speelt zich af gedurende een doorwaakte nacht volgend op de dag waarop een vrouw door haar zoveelste vent aan de kant is gezet. De vrouw wentelt zich korte tijd in haar eenzaamheid, maar gaat vervolgens de straat op en loopt door nachtelijk Rotterdam. Titels als ‘Dierentuin bij nacht’, ‘De grote brug’ en ‘De oude haven’ geven aan waar zij terecht komt en ook wat voor geluiden zij hoort en nabootst. Het stuk eindigt als de volgende ochtend het gewone dagelijkse leven weer begint en de vrouw alle mensen naar hun werk ziet gaan. Zij keert terug naar huis en zet koffie. De vrouw besluit niet langer achter haar geliefde aan te lopen en laat haar verlangen voor wat het is. Anders gezegd, ze stopt de strijd en vindt haar rust in de ‘onthechting’.
De sopraan wordt begeleid door klarinet, accordeon, synthesizer, piano en slagwerk.
Compositie Rita Knuistingh Neven, tekst Peter Swanborn.
Deze opvoering betreft een première, eveneens geregisseerd door Christiaan Mooij.

Theater Lantaren/Venster
Vr 25 mei | 21:00 | € 15 / € 13
Za 26 mei | 21:00 | € 15 / € 13
Zo 27 mei | 15:30 | € 15 / € 13