Terug naar programma

Jamie Bartlett, Noord-Korea en politieke correctheid

Sat 15 September 2018Inschrijven nieuwsbrief

Dictaturen rukken op: de wereldwijde vrijheid neemt al meer dan een decennium af (zie deze kaart). De jaarlijkse Nacht van de Dictatuur houd je daarom alert met een gevarieerd programma!

Dit jaar met techblogger Jamie Bartlett die waarschuwt voor de ondermijnende invloed van internet op de democratie en een speciaal programma over het geheimzinnige Noord-Korea met een virtual reality bezoek aan de metro van Pyongyang. Verder over de zachte terreur van politieke correctheid en de techniek van ophitsende speeches. En speel het dictator-tafelvoetbalspel: het is nu eenmaal oneerlijk verdeeld in de wereld!o

o
o

Hoe internet de democratie aantast, met Jamie Bartlett

Grote Zaal, 20:00

Jamie Bartlett schetst in zijn nieuwe boek The People vs Tech hoe de Westerse democratie wordt aangetast door digitale technologie. Uitholling van de journalistiek, fake news, filterbubbels, monopolies van de tech-reuzen en het wegvallen van de middenklasse door automatisering. Wat moet er gebeuren willen democratische landen niet terugvallen naar een dictatuur?

Met:
Jamie Bartlett, directeur van de Centre for Analysis of Social Media bij de Engelse denktank Demos. Eerder publiceerde hij Dark Net over de illegale kant van Internet.
– Politicoloog  Tom van der Meer, auteur van Niet de kiezer is gek.
– Gespreksleiding: Francisco van Jole. Voertaal: Engels.

o

o

De zachte terreur van politieke correctheid

Grote Zaal 21:15

Het begrip ‘politieke correctheid’ hoor je tegenwoordig overal, maar wat betekent het eigenlijk? De Islam, immigratie, slavernijverleden, Zwarte Piet: over vele gevoelige onderwerpen kunnen mensen politiek correct zijn. In hun nieuwe boek Over politieke correctheid, dat op deze avond gepresenteerd zal worden, onderzoeken Gerben Bakker en Gert Jan Geling of en hoe bepaalde zaken niet gezegd mogen worden in een democratie. Hoe is politieke correctheid ontstaan? Is zij anti-democratisch? Of soms juist wenselijk?

Met:
Gerben Bakker, docent Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool en onderzoeker op het gebied van ethiek en veiligheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef eerder het boek ‘Ethiek en veiligheid’ (2015)
– Gert Jan Geling, docent Integrale Veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool en onderzoeker aan de Universiteit Leiden op het gebied van ex-moslims en het verlaten van de islam.
Paul Cliteur, hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap en redacteur van de bundel Cultuurmarxisme. Tevens auteur van het nawoord van het boek Over politieke correctheid.
Francisco van Jole, hoofdredacteur opiniesite Joop.nl
– Gespreksleiding: Boris van der Ham, voorzitter Humanistisch Verbond.

 

Hoe maak je een ophitsende speech? met debatspecialist Michael Tai

Grote Zaal 22:30
‘Verdeel en heers’ is een van de oudste politieke tactieken. Zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op en pak daardoor de macht. Debatspecialist Michael Tai vertelt hoe heersers tweespalt tussen bevolkingsgroepen zaaien met zorgvuldig opgebouwde speeches. En hoe dit soms uit de hand loopt in oorlog of zelfs volkerenmoord. Hij citeert daarbij uit de wereldgeschiedenis, maar analyseert ook recente speeches van Trump. Michael Tai is debatexpert en succesvol in vele internationale debattoernooien.

o

o

Hoe is het om te leven in Noord-Korea?

Bovenzaal 21:00

Leonieke Glasbergen organiseert al meer dan tien jaar reizen naar Noord-Korea en is op 15 september nèt een paar dagen terug van haar laatste reis. Zij vertelt over de Noord-Koreaanse samenleving, de Noord-Koreaanse kijk op het leven en bijvoorbeeld ook over de manier waarop Noord-Korea geportretteerd wordt in westerse media, die volgens haar nogal vaak een onjuist beeld van dit geheimzinnige land schetsen. Leonieke Glasbergen is eigenaar van reisorganisatie Your Planet, gespecialiseerd in onder meer Noord-Korea.

 

 

Beleef Noord-Korea in Virtual Reality

Commissiekamer, doorlopend van 20:30 tot 23:00

Fotograaf Eddo Hartmann maakte voor zijn project Setting the Stage met een speciale camera een aantal fascinerende korte films. Kijk samen met Noord-Koreanen rond bij beroemde monumenten of maak met een militair een ritje in de metro van Pyongyang. De ervaring duurt ongeveer acht minuten en er zijn meerdere viewers beschikbaar, zie ook settingthestage.nl

 

 

Hoe gevaarlijk is Noord-Korea?

Bovenzaal, 22:15

Noord-Korea werkt al jaren aan een atoomprogramma. De recente topontmoeting met Trump leek vooral een show voor de bühne. Of toch niet? Alexander Bon is universitair docent internationale veiligheidsstudies en geeft inzicht in het gevaar dat Noord-Korea heet. Wat is de kans dat Noord-Korea zijn kernwapens zal gebruiken? Onder welke condities zal zij ontwapenen? En hoe krachtig is hun leger nu werkelijk?

Alexander Bon is universitair docent internationale veiligheidsstudies aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie.

 

Dictator-tafelvoetbal

Raadszaal, doorlopend

Speel het dictator-tafelvoetbal: elf dictators tegen elf vredesactivisten. Uiteraard staan de dictators aan het begin al met 2-0 voor en is hun doel kleiner. Durf jij het aan om met de vredesactivisten te spelen? Het dictatortafelvoetbal is een bijdrage van Amnesty International Rotterdam.

Boekhandel van Gennep verzorgt de boekverkoop.

De Nacht van de Dictatuur is een samenwerking van Joop.nl, Amnesty Rotterdam en Arminius. De Nacht van de Dictatuur vindt ook plaats in Den Haag, Amsterdam en Utrecht, zie www.nachtvandedictatuur.nl.