Terug naar programma

Gaat consuminderen of groene groei het klimaat redden? Met Barbara Baarsma en Paul Schenderling

do 12 oktober 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Hans Kennepohl
Meer informatie


 

De laatste jaren neemt de politiek steeds forsere maatregelen tegen klimaatverandering. Maar is het genoeg? Volgens Paul Schenderling moeten we consuminderen èn kiezen voor klimaatvriendelijkere producten. Dit moet geregeld worden door belastingen, die daarna gebruikt worden om de belasting op arbeid verlagen. Het resultaat is dan méér vrije tijd. Barbara Baarsma denkt dat economische groei wèl kan samengaan met klimaatmaatregelen, de zogenoemde groene groei. Baarsma en Schenderling gaan in gesprek met elkaar, met Tweede Kamerleden Jan Klink (VVD) en Suzanne Kröger (GroenLinks) en het publiek. Gespreksleiding: Robert Dur en Huub Brouwer.

Dit programma is een samenwerking van Arminius, KVS, Nederlands Gesprek Centrum, Universiteit Utrecht en Universiteit Tilburg.

Bekijk hier ook de andere programma’s van Arminius.

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Met het schrijverscollectief Postgroei, een groep dertigers uit twaalf politieke partijen, van de SP en Partij voor de Dieren tot de VVD en SGP, schreef hij Er is leven na de groei. Luister hier naar een korte introductie.

Barbara Baarsma is hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van Denktank 2040. Ze schreef Groene groei, over de (on)zin van economische groei. foto: Edwin Janssen

Jan Klink is Tweede Kamerlid voor de VVD en voorzitter van de Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat.

Suzanne Kröger is Tweede Kamerlid voor GroenLinks.