Terug naar programma

Is de Nederlandse pers een politiek speeltje geworden?

Sun 13 March 2016Inschrijven nieuwsbrief

Terugluisteren

Onlangs was er veel kritiek op de NOS die een bijzonder tam interview met PVV-leider Geert Wilders zou hebben afgenomen. Bij gemeentelijke informatieavonden over de opvang van vluchtelingen was de pers, op een enkele regionale journalist na, niet welkom. En als klap op de vuurpijl werd deze week zelfs censuur een optie toen Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk NL) dreigde er alles aan te gaan doen om nieuwszender Powned van de buis te halen.

Kunnen we in Nederland nog spreken van onafhankelijke vrije media? Politici stellen vaak allerlei eisen aan de manier waarop ze in de media willen komen. Gaan journalisten daar niet op in, dan wordt medewerking geweigerd. Daarnaast zorgt een leger van woordvoerders, voorlichters en spindoctors dat onderwerpen ‘op de juiste manier’ in het nieuws komen. Is de media een speeltje van de politiek geworden en niet meer te vertrouwen? En wat betekent dit voor de burger?

met o.a.:

  • Nico van Eijk – Hoogleraar media- en telecommunicatierecht, Universiteit van Amsterdam en ex-lid Raad van toezicht NPO
  • Tunahan Kuzu – Tweede Kamerlid & Partijleider DENK NL
  • Peter Kee – Politiek redacteur Pauw
  • Maria van Boekelen -Oprichtster van het onafhankelijke journalistiek platform We Are Change

Kwesties is een radioprogramma van de NTR dat wekelijks wordt uitgezonden op Radio 1 tussen 20 en 21 uur. De presentatoren Marianne van den Anker en Rob Oudkerk spitten een belangrijk onderwerp uit met betrokkenen, deskundigen en politiek, waarbij het publiek ook mee debatteert. De opnames zijn afwisselend in Rotterdam (Arminius) en in Amsterdam (De nieuwe Liefde).