Terug naar programma

Interactief theaterdebat Nano is groot

ma 24 juni 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Zou u aan een nano-ijsje willen likken? Unilever werkt aan nano-ijs met een lager vetgehalte, maar met dezelfde textuur en smaak als gewoon ijs. Op microscopische schaal is met nanotechnologie de moleculaire structuur van het ijs verandert , een nieuwe techniek die een ware wereldrevolutie belooft. Nanotechnologie is allang geen toekomstmuziek meer en dringt nu al op veel manieren ons leven binnen in allerlei producten.

Op moleculair niveau knutselen wetenschappers al heel wat af. Nanowetenschappers zijn heel creatief: ze zien hoe slim de natuur is en proberen dat na te bouwen. Of ze gebruiken bestaande moleculen voor hele nieuwe toepassingen.
Maar zoals met veel revoluties weten we nauwelijks wat alle gevolgen zijn. Er is weinig transparantie in wat bedrijven doen. Onderzoeken naar de veiligheid worden vanwege de hoge kosten, niet of nauwelijks verricht. Zo zijn enkele nano-producten nu al van de markt af gehaald wegens gezondheidsrisico’s. Wat gaat de revolutie van nanotechnologie ons brengen, wat zijn de mogelijkheden? Wanneer is nano-technologie veilig?

‘Nano is groot’ is een interactief publieksdebat over de ethische en maatschappelijke aspecten van nanotechnologie om van gedachten wisselen over de vraag hoe deze technologie bestaande praktijken, normen en waarden verandert voor individu en samenleving. Een podium voor het uitwisselen van gedachten, meningen, ideeën en suggesties om te onderzoeken welke toepassingen wenselijk zijn en vooral hoe we die toepassingen op een verantwoorde manier in de samenleving kunnen inbedden!

dinsdag 18 mei 2010 / 20.00u / toegang gratis

Wat vind jij van nanotechnologie, wonderwetenschap of waanzin? Geef je mening!
Van 1 maart tot 1 juli 2010 woedt op Kennislink de Nanodiscussie.