Terug naar programma

INLEVEN / INLIJVEN

Deze zomer presenteert het Chabot Museum belangrijke momenten uit de oeuvres van Marjolijn van den Assem (Rotterdam, 1947) en Henk Chabot (1894-1949) die vanuit de intense blik van de kunstenaar met elkaar in relatie worden gebracht. Net als Chabot werkt Van den Assem ook ter plekke  – in de natuur – als basis voor het “kijken” en als “training voor de hand”. Daar volgt ze de vaart van het water en snelheid van wolken met potlood, inkt en verf. Voor beide kunstenaars is de herinnering aan het weerbarstig landschap een leidraad en houvast.

Marjolijn van den Assem: “Het eigenzinnige en hardnekkige in de schilderijen van Chabot gaf me steeds opnieuw stof tot nadenken. Ik las zijn handschrift, herkende het doorgewinterde en de jubel, en voelde mij thuis.”

Marjolijn van den Assem werkt al tientallen jaren aan een consistent oeuvre. Met grote vastberadenheid volgt zij haar onderzoekende geest. Zij weet dit om te zetten in aansprekende schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk. Haar inspiratie komt uit de literatuur, de filosofie (Friedrich Nietzsche), de natuur. Direct en zintuiglijk identificeert zij zich met haar thema’s. Haar studie van ruim 30 jaar van het werk van Nietzsche, tevens één van haar inspiratiebronnen, heeft geresulteerd in waardering, ook op dit vlak. Haar werk is door verschillende Nederlandse musea aangekocht en in belangrijke privé- en bedrijfscollecties vertegenwoordigd.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling is bewust gekozen voor werken uit het eigen archief van Marjolijn van den Assem; de ‘verborgen’ werken die al langere tijd verblijven in eigen atelier, huis en opslag en die als vaak regelrechte verrassingen werden (her)ontdekt. Werken die bij wijze van spreken al leken voorbestemd voor de presentatie die een overzicht wil geven van belangrijke artistieke momenten in een inmiddels lang en rijp kunstenaarsleven. Werken ook die de kunstenaar graag nog om zich heen houdt als trofeeën, die als samenballing en uitkomst van een proces kunnen worden gezien, en die wellicht mede om die reden, meestal nog niet eerder zijn getoond.

Nu zijn deze werken samen te zien in wat Marjolijn van den Assem haar ‘lievelingsmuseum’ noemt; het intieme Chabot Museum met zijn open en heldere ruimten, centraal gelegen in de stad waar zij woont en werkt. Een passende plek voor de kunstwerken die zo krachtig uitdrukking geven aan tijdloze bezieling, de artistieke geestdrift en de schilderkunstige vindingrijkheid van deze kunstenaars.

Bij de tentoonstelling verschijnt een luxe editie van een Cahier met een origineel werk uit de serie ‘Kruid noch struik’ (2016, o.i. inkt en oliepastel op museumkarton 30 x 23 cm) van Marjolijn van den Assem. € 450,- / € 500,- ingelijst (met museumglas). Beschikbare werken: www.chabotmuseum.nl. Reserveren: mail@chabotmuseum.nl of 010-4363713