Terug naar programma

In gesprek met “de vijand”

Fri 24 November 2017Inschrijven nieuwsbrief

Dat er tussen Armenen, Turken en Koerden spanningen leven, is geen nieuws. De kwestie van de Armeense genocide, het streven van de Koerden naar een eigen staat… Deze hete hangijzers zijn regelmatig onderwerp van een pittig gesprek tussen de verschillende Turkse groeperingen. Ook in Rotterdam. Niet zelden zijn die gesprekken gebaseerd op vooroordelen en misverstanden.

In het Zwitserse Caux, de plek waar na de oorlog de Fransen en de Duitsers bij elkaar kwamen om te werken aan verzoening en dialoog, namen eerder dit jaar acht Turks-Rotterdamse jongeren deel aan de jaarlijkse vredesconferentie om in gesprek te gaan met andere Armeense, Koerdische en Turkse deelnemers van over de hele wereld over deze en meer gevoelige zaken.
Na een paar intensieve dagen vol discussies en  emotionele gesprekken ontstond er meer begrip en werden vriendschappen gesloten.

Wat is er nodig om elkaar te kunnen vinden? Hoe gingen de jongeren om met de vooroordelen en emoties? En wat kan Rotterdam, met een diverse Turkse gemeenschap, leren van deze jongeren als het gaat over het proces van dialoog en conflictresolutie?

Met Tayfun Balcik, historicus, afgestudeerd op de Armeense genocide aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en omstreken en drie deelnemers aan de conferentie: Zeynep Kus, Tato Martirossian en Burakhan Cevik.

Met muziek van Aktas Erdogan, gespreksleiding Bedel Bayrak.

Dit programma wordt georganiseerd door The Hague Peace Project, i.s.m. Arminius en Gemeente Rotterdam.