Terug naar programma

Ignace Lilien door kamerkoor Ad Libitum

di 16 juli 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Op vrijdag 12 maart brengt het jonge Rotterdamse kamerkoor Ad Libitum de première van koorliederen van de Pools-Nederlandse componist Ignace Lilien met teksten van Guillaume du Bellay. Lilien schreef deze liederen in 1948 voor Felix de Nobel en het Nederlands Kamerkoor, het kwam echter nooit tot een uitvoering…

Het manuscript belandde in het Nederlands Muziekinstituut waar Ad Libitum het uit de archieven opdiepte. Navraag bij het Nederlands Kamerkoor wees uit dat deze liederen nog steeds op hun première wachtte; een taak die met grote ruimhartigheid aan Ad Libitum werd gegund!

Programma Les Amours de Ronsard
Naast de première van Lilien brengt het kamerkoor onder leiding van dirigent Frank de Groot een programma dat als titel Les Amours de Ronsard kreeg. Rode draad door dit concert is de 16de-eeuwse poëzie van Ronsard en Du Bellay: alle koorwerken op het programma zijn toonzettingen van hun gedichten. Tegenover chansons van hun tijdgenoten onder wie Lassus en Sweelinck worden neoclassicistische liederen uit de periode 1930–1950 geplaatst. In Les amours de Ronsard (1934) van Milhaud wordt de zang begeleid door een achtkoppig instrumentaal ensemble: fluit, klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas. De overige koorwerken worden vier-, vijf- en zesstemmig a cappella uitgevoerd.

Kamerkoor Ad Libitum
Ad Libitum bestaat uit geschoolde zangers met een nieuwsgierigheid naar onbekend repertoire. Het koor verzorgde al eerder de Nederlandse premières van motetten van Julius Röntgen, van Samuel de Langes ‘Todtenklage‘ en het vergeten 17de-eeuws manuscript uit El Escorial ‘Dixit Dominus‘ van Juan Pérez Roldán. Tezamen met het Ad Libitum kamerkoor zijn de uitvoerenden het Rotterdam Ensemble, professionele musici conservatorium Codarts onder leiding van Roberto Beltran en dirigent Frank de Groot.

Toegangsprijzen inclusief programmaboekje
Voorverkoop € 12,50
Entreeprijs € 15
Jongeren tot en met 17 jaar € 5,00

vrijdag 12 maart 2010 / 20.15 uur / toegang € 15

“… Ad Libitum is een voortreffelijk ensemble. Er zit kleur en gloed in, de balans is prima en dirigent Frank de Groot laat alle ruimte voor expressiviteit…” Algemeen Dagblad

www.kamerkooradlibitum.nl