Terug naar programma

IFFR Film & Concert: The Quay brothers

Mon 14 January 2013
21:00Inschrijven nieuwsbrief

Het Internationaal Film Festival Rotterdam presenteert in Arminius een speciaal programma: de legendarische stop-motion animatiefilmmakers gebroeders Quay hebben zich laten inspireren door de muziekscore die live gespeeld wordt door violiste Alina Ibragimova en pianist Mikhail Rudy.

De gebroeders Quay hebben zich altijd laten inspireren door muziek. En dit keer hebben ze zich laten uitdagen door het specifieke talent en karakter van een musicus. De twee filmische choreografieën zijn in opdracht gemaakt en mogen alleen vertoond worden tijdens live concerten van respectievelijk Ibragimova en Rudy. Toch volgen de beelden van de Quays hun eigen koers, onafhankelijk van de muziek, zodat je de muziek gaat ‘zien’ en de beelden gaat ‘horen’.
Terwijl Ibragimova Bartok uitvoert op haar Anselmo Bellosio-viool uit 1775, leidt de verkenning van de geest van Bartok tot een fascinerende bespiegeling op de vluchtigheid van het leven in een hallucinerend lichtspel. Op uitnodiging van Rudy treden de Quays uiteindelijk de metafysische levensangst tegemoet van Kafka’s De gedaanteverwisseling. Ze voeren hun obsessieve nadruk op details tot nieuwe hoogtes, met een groteske pantomime in een geanimeerde, digitale collage.

Kaarten zijn vanaf vrijdag 18 januari te koop via het Internationaal Film Festival Rotterdam. U kunt niet voor dit evenement reserveren via Arminius.