Terug naar programma

Iedereen die hier is, is van hier!

Fri 21 September 2007Inschrijven nieuwsbrief

Iedereen die hier is, is van hier!
Eigen verantwoordelijkheid, veilig is heilig, regels zijn regels. Zie hier de sleuteltermen van de Nederlandse politiek. In een radicale kritiek op deze neoliberale thema’s vraagt de Franse filosoof Alain Badiou aandacht voor een ander thema: de gelijkheid voor allen. Vanuit het beginsel van gelijkheid voert hij in Frankrijk onder de leus ‘Iedereen die hier is, is van hier’ actie om de legalisatie van alle illegale immigranten mogelijk te maken. Naast andere politieke kwesties als het dragen van hoofddoekjes stelt hij zich ook in zijn filosofie tegendraads op. Denken is voor Badiou in oppositie staan. En in dat denken is weer plaats voor de waarheid. Alleen is die waarheid nu verbonden met de grote revoluties in de menselijke geschiedenis: de Franse Revolutie, de Parijse Commune, Oktober 1917 en Mei ’68. Volgens Badiou moeten we namelijk onvoorwaardelijk trouw blijven aan de belangrijkste uitgangspunten van deze revoltes.

Mensenrechten, gelijkheid, migratie en integratie
Onlangs verscheen een inleiding op zijn werk Het uur van de waarheid. Alain Badiou. Revolutionair Denker. Wie is deze tegendraadse denker? Wat is de filosofie achter zijn politieke opvattingen? In hoeverre snijden zijn filosofische en politieke opvattingen hout? Naar aanleiding van deze inleiding op zijn werk en enkele recente vertalingen gaan we in debat over de opvattingen van Badiou over mensenrechten, gelijkheid, migratie en integratie.

Het uur van de waarheid
Met medewerking van Erwin Jans (auteur van ‘Interculturele intoxicaties’ en dramaturg van Het Toneelhuis te Antwerpen), Sjoerd van Tuinen (Universiteit Gent en auteur van ‘Peter Sloterdijk – Binnenstebuiten denken’) en auteurs uit de bundel ‘Het uur van de waarheid. Alain Badiou. Revolutionair Denker’, waaronder Richard de Brabander (redactie) en Marc Schuilenburg (Vrije Universiteit).

Aanvang: 20.00 uur
Toegang gratis

Lezing Erwin Jans 3_10_2006 in ARMINIUS