Terug naar programma

Hotshots in Arminius: Christopher M. Davidson en Shadi Hamid: de tweede Arabische lente

Thu 21 March 2013
20:00Inschrijven nieuwsbrief

* Sheik Sultan Al Qassemi kan door persoonlijke omstandigheden helaas niet naar Nederland komen en deelnemen  aan dit debat.

Het rommelt deze week in Libanon: burgers gaan weer de straat op met een roep om democratie en eerlijkheid. Na de turbulente Arabische lente van vorig jaar lijkt het even stil in het Midden-Oosten, maar niets is minder waar.

Christopher M. Davidson voorspelt in zijn nieuwe boek ‘After the Sheikhs, the coming Collapse of the Gulf Monarchies’ een tweede Arabische lente voor landen als Saudi-Arabië en De Verenigde Arabische Emiraten. Davidson werd enkele jaren geleden internationaal beroemd vanwege zijn correcte voorspelling van de financiële crisis in Dubai in 2009.

Als deze revoluties doorzetten, hoe zal dan het traject naar een democratische samenleving er uitzien? Zullen extremistische tendensen de kop opsteken? En welke rol spelen sociale media? Shadi Hamid is expert op het gebied van democratisering van het Midden-Oosten en zal zijn visie geven op de ‘nazorg’ van deze mogelijke tweede Arabische lente.

Gespreksleiding is in handen van Zihni Özdil.

Christopher M. Davidson is fellow of the Institute for Middle Eastern Studies, Durham University. Hij heeft meerdere boeken over het Midden-Oosten gepubliceerd, waaronder: The United Arab Emirates, a Study in Survival; Dubai: The Vulnerability of Success en Abu Dhabi: Oil and Beyond. Shadi Hamid is directeur onderzoek bij het Brookings Doha Center en een expert in democratisering van de Arabische wereld.  Davidson en Hamid zijn in Nederland op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voertaal: Engels

Woensdag 10 april | 20:00 u

entree € 5 | Studenten en Rotterdampas € 2,50


Dit debat is een samenwerking van de Erasmus School of History , Culture and Communication, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Arminius