Terug naar programma

Hoezo hokjes?

Tue 18 April 2017Inschrijven nieuwsbrief

Ben jij een boze oudere? Gut­mensch? Angsthaas? Tokkie? Theedrinker? Treitervlogger? Volksmenner? Wie is ‘de elite’ en wie niet? Ben je voor of tegen ‘de elite’ en waarom? En als je niet tot ‘de elite’ behoort, tot welke groep reken jij jezelf dan wel? Of bepaalt een ander waar je bij hoort? En waar ligt de scheidslijn?

Vroeger bepaalde je geloof of je sociaaleconomische achtergrond tot welk hokje of ‘zuil’ je behoorde. Nu worden andere maatschappelijke tegenstellingen, zoals die tussen ouderen en jongeren, tussen immigranten en gevestigden, of tussen lager en hoger opgeleiden, vaak genoemd als de ‘nieuwe scheidslijnen’. Wanneer mag je spreken van een scheidslijn? En wat betekent het om een verschil aan te duiden als een maatschappelijke scheidslijn?

Tijdens deze DRAAD gaan we in gesprek over wat anno nu de belangrijkste maatschappelijke scheidslijnen in Rotterdam zijn, in hoeverre we deze moeten zien als een probleem en wat we er zo nodig tegen kunnen doen.

Met:
– socioloog Jeroen van der Waal (political sociology & urban sociology), schrijver van o.a. The Global City Debat Reconsidered. Economic Globalization in Contemporary Dutch Cities, Stedelijke economieën in een tijd van mondialisering.
– ‘electoraal geograaf’ voor de Correspondent Josse de Voogd, o.a. betrokken bij de publicaties Het ongelijkheidsdebat in land en stad, Nieuwe scheidslijnen op de kaart, Bakfietsen en Rolluiken.
Tanya Hoogwerf, sinds maart 2014 raadslid voor Leefbaar Rotterdam, portefeuille: economie, integratie

Op de politicibank: Nils Berndsen (D66), Nourdin el Ouali (Nida).

En natuurlijk kijken we in deze DRAAD weer terug op de lokale politieke actualiteit met columnist Tara Lewis. Presentatie: Francisco van Jole.

DRAAD wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Arminius