Terug naar programma

Video | Hoe om te gaan met complotdenken? 

do 14 januari 2021
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Heeft u een ticket gekocht en op zoek naar de livestream? U vindt de link naar de livestream in uw mailbox. Er is 13 januari (rond 18 uur) een nieuwe link naar u gemaild. Heeft u na 13 januari 18 uur een ticket gekocht? Dan vindt u de juiste link naar de livestream in de mail bij uw ticket.

Sinds Corona lijkt het complotdenken sterk toe te nemen, veel mensen kennen in hun omgeving wel één of meerdere complotdenkers. Soms is het lastig hier mee om te gaan, het kan leiden tot spanningen en ruzies binnen relaties, families en vriendschappen. Daarnaast heeft complotdenken grote maatschappelijke gevolgen: de corona-vaccinatie zal mogelijk sterk lijden onder het wantrouwen in de overheid en de farmaceutische industrie.

Hoe moet je reageren op complotdenkers in jouw persoonlijke omgeving? En hoe kunnen overheid, bedrijven en andere instellingen hiermee omgaan? Onderzoeker Jaron Harambam stelt dat mensen meer inzicht moeten krijgen hoe bepaalde cijfers en besluiten tot stand komen. Bertine Greven geeft tips aan leraren hoe om te gaan met leerlingen die in complottheorieën geloven en Jesse Evers is betrokken bij een serious game waarmee je zelf fake-news kunt maken. Zo wil hij mensen ‘vaccineren’ tegen fake-news.

Jaron Harambam promoveerde cum laude op een onderzoek naar complotdenken en sprak daarvoor intensief met tientallen complotdenkers. Hij publiceerde hierover Contemporary Conspirancy Culture. Kijk hier zijn brainwash-talk voor de omroep Human of lees dit interview met hem in de Volkskrant. Momenteel is hij onderzoeker bij de KU Leuven.

Bertina Greven is senior-adviseur bij Stichting School en Veiligheid. Deze Stichting ontwikkelde samen met de Anne Frank Stichting een brochure hoe om te gaan met complotdenken in de klas

Jesse Evers is programmamanager bij Adtac. Speel hier het online fake-news spel dat het gerelateerde DROG ontwikkelde.

Paul Verspeek is journalist bij Rijnmond. Contact met een oud-schoolgenoot is moeilijk, sinds deze veel met complotten bezig is. Lees hier zijn verhaal.

Gespreksleiding: Marianne Vorthoren

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.