Terug naar programma

Hoe lees ik?

Wed 23 November 2016Inschrijven nieuwsbrief

‘Het was me het avondje wel: volle bak en het enthousiasme van Lidewijde was o zo aanstekelijk. Na afloop heel veel blije mensen.’, aldus een vrolijke boekverkoper na de ‘Hoe lees ik’, workshop van Lidewijde Paris.

En omdat Boekhandel Donner en Boekhandel v/h Van Gennep ook blij zijn al jarenlang lezers en boeken met elkaar in contact te brengen, en elkaar daarin zeker waarderen, organiseren we sympathiek samen deze workshop in Rotterdam.

Boeken zitten vol stille signalen, maar hoe herken je die? En wat bedoelt een schrijver ermee? In haar leesworkshop Hoe lees ik? wil Lidewijde Paris laten zien hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt om zo het plezier van het lezen te vergroten. Literaire principes komen overal in het dagelijkse leven en in de kunst voor, waar we ze bijna vanzelfsprekend vinden. Lidewijde schakelt steeds over naar voorbeelden uit de literatuur waardoor teksten tot leven komen.

Haar leesworkshop is een levendige rollercoaster aan informatie en inzichten: van filmpjes, naar schilderijen, posters en advertenties: van alles wordt in verband gebracht met literatuur. Het publiek wordt uitgenodigd mee te denken en kan tussendoor alles vragen.

Hoe lees ik? (het boek)

Na 25 jaar boekenvak, lesgeven, interviewen en recenseren concludeerde Lidewijde Paris dat het tijd was voor een boek als Hoe lees ik? Ze vertrekt in haar boek steeds vanuit de tekst en niet vanuit een begrip of definitie. Op een onderhoudende manier legt ze uit hoe het er in haar hoofd toegaat bij het lezen.

Lidewijde Paris

Lidewijde Paris was boekverkoper, etaleur, interviewer, docent, redacteur en uitgever. Zeven jaar lang was ze recensent voor Opium Radio en twee jaar lang selecteerde ze elke week een literair verhaal voor Vrij Nederland en leidde dat in. Al negen jaar runt ze met Frank van Doeselaar De Literatuurfabriek in Middelburg. 1 september 2016 begon ze met De Lees!ambassade, een project dat op een onderhoudende manier het literaire lezen wil stimuleren. Hoe lees ik? is haar derde boek.

Dit programma wordt georganiseerd door Boekhandel Donner en Boekhandel v/h Van Gennep.