Terug naar programma

Let op: Wordt verzet | Denkcafé: De Rotterdamse woningnood en hoe toch een woning te krijgen

27 januari 2021
20:00

entree
5 euro

Vanwege de aangescherpte maatregelen rondom de lockdown en de avondklok zal het gesprek over de Rotterdamse woningnood verplaatst worden naar eind februari. Tickets blijven geldig voor de nieuwe nog te bepalen datum. 
Veel Rotterdammers kunnen geen normale woning meer kopen of huren. Dat geldt met name voor starters, maar ook voor zzp-ers of mensen die scheiden en plots een woning nodig hebben. De hoge huizenprijzen hebben daarnaast ook andere negatieve gevolgen: het wordt bijvoorbeeld moeilijker in Rotterdam initiatieven op te zetten. De gemeente Rotterdam wil daarom duizenden woningen bijbouwen, waaronder zelfs noodwoningen. Maar er is ook kritiek op de sloop van sociale woningen. Hoe is de huidige situatie ontstaan en wanneer is er zicht op verlichting?
Ondertussen kunnen Rotterdammers wel zèlf iets doen. Er zijn initiatieven als private woningcorporaties, maatschappelijk betrokken projectontwikkelaars en zelfs kraken lijkt weer terug te keren. Wat zijn de mogelijkheden om toch een woning te bemachtigen?
Met o.a.:
Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingsystemen, TU Delft, www.tudelft.nl/bk/over-faculteit/hoogleraren/profdr-pj-boelhouwer/
Bas Kurvers, wethouder Bouwen, Wonen en Energietransitie Gebouwde Omgeving, https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/wethouder-kurvers/
Arie Lengkeek, oprichter Rotterdamse Woongenootschap, zie www.rotterdamswoongenootschap.nl
Fransje Sprunken, projectontwikkelaar, fsd.red
Gespreksleiding: Francisco van Jole en Tara Lewis
Dit debat wordt georganiseerd door Arminius als onderdeel van het Stadmakerscongres.