Terug naar programma

Het vergeten volk, het verhaal van de Jezidi's over de laatste genocide

Tue 8 October 2019Inschrijven nieuwsbrief

In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Honderdduizenden bewoners vluchtten naar Iraaks-Koerdistan, of naar de berg Sinjar, niet wetende dat er pas dagen later hulp zou komen. Zonder eten of drinken stierven velen een uitputtingsdood.

Maar IS was niet alleen gekomen om het kalifaat uit te breiden, maar ook om de Jezidi’s, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. Bewoners die beneden door IS werden ingesloten wachtte het noodlot. De mannen werden vermoord; vrouwen en meisjes als slaaf verkocht en jongens in IS-trainingskampen gestopt. Journaliste Brenda Stoter Boscolo reisde naar Irak om over de Jezidi’s te schrijven. In de vluchtelingenkampen deed ze onderzoek naar de laatste genocide, hun geschiedenis en cultuur en sloot hechte vriendschappen. Zo volgde ze de levens van Ismael, van wie vijfendertig familieleden gekidnapt werden, van Majdal, die door IS tot kindsoldaat werd gemaakt, van Salem, die zijn hele gezin verloor, en van Nadima, die moeder werd van een kind van een IS-strijder.

Vijf jaar na de start van de genocide is er voor de Jezidi’s weinig veranderd: vanwege politieke spanningen is Sinjar een spookgebied, IS-leden worden niet vervolgd voor genocide en er worden nog altijd duizenden Jezidi’s vermist. Wat is de toekomst van een volk dat al eeuwenlang strijdt om te overleven?

Stoter Boscolo schreef Het vergeten volk, het verhaal van de Jezidi’s over de laatste genocide, dat op deze avond gepresenteerd zal worden. Zij zal geïnterviewd worden door Fidan Ekiz. Met muziek van Peshmerge Morad, Duduk-speler.

Entree is gratis, reserveren gewenst.