Terug naar programma

Het succes van 'nieuw-rechts'

Wed 29 May 2019Inschrijven nieuwsbrief

Forum voor Democratie werd in de afgelopen verkiezingen de grootste partij van Nederland. De partij trok veel stemmen weg van de PVV, die destijds zich op zijn beurt succesvol presenteerde als de opvolger van Pim Fortuyn. Merijn Oudenampsen schreef De conservatieve revolte waarin hij de opkomst van deze partijen duidt als ‘nieuw-rechts’. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is volgens hem hun succes geen zaak van ‘de onderbuik’ en een theatrale, populistische stijl. Nieuw-rechts is een verlate reactie op het succes van ‘nieuw-links’ uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Met name Pim Fortuyn gaf destijds aan de uit Amerika overgewaaide conservatieve golf een typisch Nederlandse draai. Wat is de ideologie van nieuw-rechts? Wat is het potentieel van nieuw-rechts in Nederland? En in hoeverre zijn Wilders en Baudet hieraan trouw? Oudenampsen wordt geïnterviewd over zijn boek en gaat in gesprek met Bart Jan Spruyt.

Met:

– Merijn Oudenampsen is politicoloog en socioloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op De Conservatieve Revolte.

– Bart Jan Spruyt is oprichter van de conservatieve Edmund Burke Stichting en stond aan de wieg van de opkomst van het conservatieve denken in Nederland. Hij was columnist bij Elsevier en schreef onder meer Lof van het conservatisme.

gespreksleider: Serv Wiemers

 D

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius.

 D