Terug naar programma

Het Nationaal Migratiedebat: oplossingen voor arbeidsmigratie?

wo 17 februari 2021
16:00Inschrijven nieuwsbrief

In de afgelopen jaren waren de meningen over migratie in Nederland sterk verdeeld. Niet alleen over vluchtelingen, maar ook over de arbeidsmigranten die soms zonder de vereiste papieren in Nederland verblijven. In het onderzoek ‘Scaling Fences’ zijn irreguliere migranten in heel Europa geïnterviewd, wat een inkijk geeft in hun motieven en overwegingen. Opvallend is de vastberadenheid van velen, ondanks het strengere beleid van de overheid in de afgelopen jaren.

Er is de laatste tijd beweging in de standpunten van de politieke partijen. Zo wil de PvdA landen wil verplichten illegale migranten terug te nemen in ruil voor stages, werkplekken en studiemogelijkheden. Daarnaast wil zij werkgevers strenger controleren, zowel op een goede omgang met legale arbeidsmigranten, als bestrijding van illegaliteit. D66 wil meer arbeidsmigratie toestaan, bijvoorbeeld via tijdelijke werkvisa om onder meer de toenemende vergrijzing op te vangen. CDA en GroenLinks willen in Europees verband beleid ontwikkelen.

Wat zijn de overwegingen van CDA, D66, PvdA en Groen Links? Welke problemen gaan de voorstellen oplossen en wat is onoplosbaar? Bijzondere aandacht is er voor Rotterdam, landelijk voorloper in het denken over immigratie. Hier werd destijds het strengere beleid met de opkomst van Leefbaar Rotterdam ingezet, maar ook de reaktie hierop van de Pauluskerk met de landelijke bad, bed en broodregeling. Hoe wordt in Rotterdam over de voorstellen gedacht?

Met:
Jide Okeke, Coordinator of UNDP’s Regional Programme for Africa
Tesseltje de Lange, hoogleraar Europees Migratierecht Radboud Universiteit
Hilde Palland-Mulder, Tweede Kamerlid CDA
Maarten Groothuizen, Tweede Kamerlid D66
Niels van den Berge, Tweede Kamerlid GroenLinks
– Matthijs van Neerbos, kandidaat Tweede Kamerlid PvdA
Michel van Elck, raadslid Leefbaar Rotterdam
Maarten Goezinnen, Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS)
– Miriam Baraka, Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS)

 

 

Gespreksleiding: Francisco van Jole. Jide Okeke houdt een inleiding in het Engels, maar daarna is de voertaal Nederlands.

U kunt een gratis ticket downloaden en dan ontvangt u de link naar de livestream in uw mailbox.
 
Dit debat wordt georganiseerd door de Verenigde Naties (UNDP, United Nations Development Programme ) en Arminius. Meer informatie over het rapport Scaling Fences.