Terug naar programma

Video | Het Miljoenennotagesprek – Geld en geluk in tijden van corona

do 17 september 2020
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Coronacrisis en een aankomende recessie, wereldwijde economische onzekerheid en overheidsingrepen bij omvallende bedrijven; de rol van de overheid en haar begroting is invloedrijker dan ooit. Ruim 300 miljard euro zal de Nederlandse overheid uitgeven in 2021. We kijken dit jaar naar de relatie tussen dat geld en ons geluk. Hoe komt het welzijn van de Nederlander terug in de nieuwe miljoenennota? Welk financieel beleid maakt het verschil? En denken economen hier eigenlijk over na?

Hoe komt het welzijn van de Nederlander terug in de nieuwe miljoenennota? Wat zijn opvallende posten?  Hoe groot is de invloed van de coronacrisis op de Nederlandse samenleving? 

Een avond over de relatie tussen overheidsfinanciën en het maatschappelijk geluk, met o.a.:

Pieter Hasekamp (directeur Centraal Planbureau): Welke – al dan niet brede – welvaartsindicatoren hanteert het CPB en hoe komt dit terug in de Macro Economische Verkenningen? 

Ellen van Doorne (Directeur KIEM, Ministerie BZK en auteur van renaissance van de overheid): De rol van de overheid in ons geld en geluk verandert: hoe veranderen economen mee?

Richard Layard, (hoogleraar Arbeidseconomie, London School of Economics): pleit voor een ander economisch model, waarin geluk voor groei en succes komt. Welke beleidsmiddelen hebben Europese landen om het welbevinden van hun bevolking te vergroten en een gelukkigere samenleving te creëren?

Ivo Arnold (hoogleraar Monetaire Economie, EUR) over de interactie tussen begrotingsbeleid en monetair beleid in coronatijd. Hoe kan de ECB het begrotingsbeleid ondersteunen?

Moderatie: Marieke Blom (bestuurslid KVS en hoofdeconoom ING)

En een column door Awais Hassan over wat de miljoenennota voor ‘de Rotterdammer’ betekent.

Dit Economencafé wordt georganiseerd door economenberoepsvereniging KVS, Arminius en Studium Generale, Erasmus Universiteit Rotterdam. Voertaal Nederlands, op de Engelstalige bijdrage van Richard Layard na.

Mocht je niet kunnen komen, of kijk en praat je liever online mee? Volg het programma dan via Zoom. Gebruik onderstaande gegevens:  
Meeting ID: 491 241 5947
Passcode: Showcare