Terug naar programma

Het Miljoenennota Gesprek – Economie en politiek in uitdagende tijden

do 21 september 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Debatpodium Arminius · Het Miljoenennota Gesprek 2023

Terwijl de ene crisis net achter ons ligt, zitten we al weer volop in de volgende crisis. Het kabinet is met het opstappen van Rutte, inmiddels demissionair. Kortom: het zijn roerige en uitdagende tijden in politiek Den Haag. Wat betekent dit voor de financiën van de overheid? Is de tijd gekomen dat we weer echt moeten bezuinigen? Of is er ruimte om sommige belastingen te verhogen? Legt de overheid niet te veel druk op de arbeidsmarkt? En kan en moet de overheidsbegroting bijdragen aan het terugdringen van de inflatie of is dat aan de Europese Centrale Bank?

Over deze en andere actuele kwesties gaan we het hebben in het Miljoenennota Gesprek, het jaarlijkse evenement georganiseerd door economenvereniging KVS, Debatpodium Arminius en Studium Generale van de Erasmus Universiteit.

Naast de Miljoenennota, zal er ook aandacht zijn voor een aantal actuele thema’s. Zo zal Tim Hatton (hoogleraar economie aan de University of Essex) spreken over de effecten van asielbeleid en de wenselijkheid en politieke haalbaarheid van een Europees asielbeleid. En hebben we het met Maarten Pieter Schinkel (Universiteit van Amsterdam) over de compensatie voor de hoge energieprijzen en de werking van de energiemarkt. Maken energiebedrijven overwinsten? En zo ja, moeten en kunnen we die afromen?

De voertaal is Nederlands, met uitzondering van de lezing van en aansluitende discussie met Tim Hatton, die zal in het Engels plaatsvinden.

Sprekers zijn Marieke Blom (hoofdeconoom ING), Eva Wiessing (journalist NOS) en Kevin Spiritus (EUR). Het precieze programma wordt de komende tijd aangevuld en bekend gemaakt.
Robert Dur (Erasmus Universiteit Rotterdam) modereert de avond.

Benieuwd naar wat je kan verwachten? Luister hier de editie van 2022 terug, of kijk hier de editie van 2021 terug. 

 

Eva Wiessing is economieverslaggever bij de NOS.

Hoogleraar economie Tim Hatton (Universiteit van Essex) doet onderzoek naar economische geschiedenis en toegepaste economie. Deze avond geeft hij een lezing over het asielbeleid in Europa.

Marieke Blom is hoofdeconoom van ING Nederland.

Kevin Spiritus is universitair docent aan de Erasmus School of Economics.
Foto: Debby Termonia

Maarten Pieter Schinkel is hoogleraar mededingingseconomie en regulering aan de Universiteit van Amsterdam.

Robert Dur is hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van economenvereniging KVS.