Terug naar programma

Het gevaar van empathie / UITVERKOCHT

Wed 27 February 2019Inschrijven nieuwsbrief

Empathie lijkt een wondermiddel voor alles. Het zorgt ervoor dat je een ander wilt helpen, deze begrijpt ondanks dat die in een heel andere situatie verkeert als jij. Empathie zou allerlei tegenstellingen in de maatschappij kunnen overbruggen, mensen bij elkaar brengen. Hoe meer empathie, hoe beter, toch?

Ignaas Devisch schreef Het Empathisch Teveel waarin hij waarschuwt voor de gevaarlijke kant van empathie. Zo is empathie vaak gericht op bepaalde groepen, bijvoorbeeld op mensen van je ‘eigen’ groep: empathie is selectief. Erger nog, vooral mensen met veel empathie zijn in staat tot grote haat. Een zekere onverschilligheid is gewenst en soms zelfs bittere noodzaak om tot een betere wereld te komen. Devisch houdt een pleidooi tegen empathie als sociaal bindmiddel en gaat in gesprek met het publiek.

Ignaas Devisch is hoogleraar Ethiek, Filosofie en Medische Filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool.

Gespreksleiding: Kim Coppes. Met spoken word artiest Naomi Veldwijk, gevoelige plaatjes van DJ Okkie en boekverkoop door boekhandel v/h van Gennep.

Dit programma is een samenwerking van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat en Arminius.