Terug naar programma

Het einde van het verheffingsideaal?

Mon 26 November 2018Inschrijven nieuwsbrief

Dit is een geluidsfragment van de Kees Vuyk

Al meer dan een halve eeuw gaan veel kinderen uit armere gezinnen studeren en momenteel hebben zij vaak een mooie positie in de maatschappij verworven. Dat is heel mooi, maar volgens Kees Vuyk zit er een levensgrote adder onder het gras: intelligentie is in hoge mate erfelijk. Doordat de meeste slimme kinderen uit armere milieus nu carrière gemaakt hebben, is er een onderklasse ontstaan van mensen voor wie studeren een onmogelijk ideaal is. Vuyk ziet hierin ook een belangrijke reden voor opkomend populisme.

En daarbij: wat moet Nederland met al die hoog opgeleide mensen als vakmensen steeds schaarser worden? Er wordt nog nooit zoveel gestudeerd in Nederland: dit jaar meer dan 700.000 studenten op HBO en universiteit. Opiniemaker Marianne Zwagerman haalde daarom onlangs fel uit, zij wil af van de termen ‘lager’ en ‘hoger’ opgeleid en haar filmpje ging viral. Vuyk wordt geïnterviewd over zijn boek en gaat in gesprek met Henk Oosterling en Iliass el Hadioui.

Kees Vuyk was universitair hoofddocent geesteswetenschappen en won met zijn boek Oude en Nieuwe Ongelijkheid de Socrates Wisselbeker voor het belangrijkste filosofische boek van 2017.

Henk Oosterling was directeur van Rotterdam Vakmanstad, die op Rotterdamse scholen met een speciale lesmethode het potentieel van kinderen omhoog haalt. Hij kreeg in 2016 de Lof der Zotheid-speld voor zijn verdiensten voor de stad.

Iliass el Hadioui is wetenschappelijk docent aan de opleiding pedagogiek en onderwijskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en jarenlang betrokken bij kansengelijkheid in Rotterdam. Bekijk hier zijn TED-talk

Gespreksleiding: Geert Maarse. DJ Okkie draait vakkundige plaatjes. Met een optreden van Spoken Word artiest Kay Slice

Het Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius.