Terug naar programma

Het achtste vinkje? – over leven op het autismespectrum

do 29 februari 2024
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Sanne Poot
Meer informatie


Debatpodium Arminius · Luister terug: Het achtste vinkje? – over leven op het autismespectrum

Het boek Op het spectrum, over leven met autisme, van schrijver Koen Bruning is net uit. Deze avond komen we meer te weten over wat je volgens velen ook wel het ‘achtste vinkje’ (vrij naar het boek De zeven vinkjes van Joris Luyendijk, waarin hij kansenongelijkheid onderzoekt, dat volgens hem wordt beïnvloed door sociale klasse, cultuur, huidskleur, geslacht, seksuele identiteit en opleiding.) kunt noemen: neurotypisch zijn. Ook dit vinkje heeft invloed op iemands positie in de maatschappij.

Neurodiversiteit is een parapluterm voor verschillen in onze breinen. Wie neurotypisch is, heeft een brein dat past bij de norm van de samenleving. Neurodivergent is de term voor de werking van hersenen die daarvan ‘afwijken’ (bijvoorbeeld mensen met diagnoses als autisme en ADHD). Wat houdt het in om volgens de maatschappij ‘op het spectrum’ te zitten? Hoe beïnvloedt dit het leven van neurodivergente mensen en dat van hun naasten? En wat als je naast een neurologische stoornis nog één of meerdere ‘vinkjes’ minder hebt?

Op deze avond wordt tevens ingegaan op intersectionaliteit of kruispuntdenken: op meerdere assen afwijken van ‘de norm’. Zo krijgen mensen van kleur en vrouwen op het autismespectrum vaak veel later een diagnose dan witte mannen. We zoomen verder in op deze thema’s met Chanel Matil Lodik, Gwen Denswil en Loubna El Yandouzi.

Aansluitend aan het panelgesprek is er ruimte voor vragen uit het publiek. Boekhandel VanGennep is aanwezig met de boeken Chanel en Koen (die na afloop kunnen signeren).

Dit programma wordt georganiseerd door Uitgeverij Prometheus en Debatpodium Arminius. 

Koen Bruning is schrijver en masterstudent Journalistiek & Media aan de UvA. Begin 2024 verschijnt zijn boek Op het spectrum.

Loubna El Yandouzi is filmmaker en regisseur. Haar documentaire Aut There: is de eerste Nederlandse documentaire waarin een Nederlands-Marokkaanse vrouw naar buiten treedt met haar autisme. Samen met haar moeder maakte ze een inspirerende roadtrip door Frankrijk, waarin ze samen terugblikken op haar ervaringen met autisme op de middelbare school, vriendschappen, werk en de dagelijkse uitdagingen die dit neurotype met zich meebrengt.

Chanel Matil Lodik is zakenvrouw, moeder, vriendin van, autist, activist, marketeer, influencer (@marketingvrouw), spreker en journalist en schrijver van Het Antiracismehandboek.

Gwen Denswil is oprichter van het platform ZwartND een ‘safe space voor Black folks in NL die (laat) gediagnosticeerd zijn of het vermoeden hebben neurodivergent te zijn’.

Over 'Op het spectrum'

‘Koen Bruning neemt je als lezer mee in zijn hoofd en laat je dan door zijn ogen naar de wereld kijken. Dat is vaak hartverscheurend, maar bovenal indrukwekkend.’

Joris Luyendijk

‘Koen Bruning schrijft indringend over wat er tussen hemzelf en de wereld in staat. Een nieuw licht op klassenmigratie.’

Sinan Çankaya

'Een confronterend feest van herkenning.'

Zjos Dekker

‘Op het Spectrum biedt een indringend verslag van hoe het is om op te groeien in een wereld waar 'normaal' de norm is, terwijl het tegelijkertijd een vurig pleidooi voert voor een solidaire samenleving waarin buiten de bestaande norm wordt gedacht en gehandeld.’

Aaltje van Buuren-van Zweden