Terug naar programma

Helpt terrorismebestrijding?

Wed 21 October 2015Inschrijven nieuwsbrief


Voorlichting op scholen, paspoorten afpakken, e-mails doorlichten, risicoprofielen, weigering van haatimams en infiltratie: de laatste jaren neemt de overheid steeds meer maatregelen tegen het opkomende terrorisme. Maar helpen ze ook?

Teun van Dongen is een van de eerste onderzoekers die de effecten van terrorismebestrijding onder de loep nam. Wat blijkt? Veel maatregelen ogen stoer en daadkrachtig, maar blijken geen – of zelfs een tegengesteld(!) – effect te hebben. Zo stelt van Dongen dat risicoprofielen (bepaald gedrag zouden duiden op een hogere kans op terroristisch gedrag) vrijwel zinloos zijn. Daarnaast worden er te veel mensen opgepakt die later wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten. Hoe moet het dan wel?

Met:

  • Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding
  • Teun van Dongen, zelfstandig onderzoeker en expert op het gebied van terrorismebestrijding. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de effectiviteit van terrorismebestrijding en werkte aan het The Hague Centre for Strategic Studies.
  • Jan van der Groen, rechter die betrokken is bij Rotterdamse processen tegen jihadstrijders

Met een column van Halil Karaaslan, docent aan het Avicienna College Rotterdam, de enige school voor voortgezet Islamitisch onderwijs in Nederland. Gespreksleiding: Hans Kennepohl.

Het Denkcafé is maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus. Het Denkcafé is ook thuis via de livestream op de homepage te volgen.