Terug naar programma

Glossy Arminius

di 16 juli 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Op 19 oktober 2009 was het 400 jaar geleden dat de tolerante theoloog Jacobus Arminius stierf. Ter gelegenheid van 400 jaar Remonstrantie verschijnt het eenmalige glossy magazine Arminius – voorvechter van de vrije wil . Deze bijzondere uitgave wordt op 14 januari 2010 gepresenteerd in het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

De strijd tussen rekkelijken en preciezen in de zeventiende eeuw bracht de jonge republiek der Nederlanden op de grens van een burgeroorlog. Aanleiding is een strijd over religieuze dwang, de vrije wil en de bemoeienis van de politiek met de kerk. De theoloog Arminius neemt het op voor de vrije wil van de mens tegenover de precieze calvinisten. Zijn volgelingen, de rekkelijke remonstranten, worden de kerk uitgezet. Na 400 jaar bepaalt deze scheidslijn nog altijd ons religieuze en ideologische ecosysteem. Nederlanders kiezen hun plek in het rekkelijke of in het precieze gebied. Vrijdenkend of scherpslijpend? Relativerend of principieel? Vragend of stellend? Tolerance of zero?

Arminius toont de geschiedenis en de status van het geschil nu. Een glossy met ruim tachtig bladzijden full colour, vol interviews, portretten, twistgesprekken en lifestyle waaronder:

  • Drie keer gepeild – hoe is de Nederlandse rek en precisie neergeslagen in uw werk en in uzelf? Interviews met theatermaakster Adelheid Roosen door Coot van Doesburgh, IKON-presentatrice Annemiek Schrijver door Jan Siebelink en rabbijn David Lilienthal door Cisca Dresselhuys.
  • Pauw en Witteman: freelancers van de Evangelische Omroep? Een analyse hoe Pauw en Witteman enthousiast het precieze beeld van godsdienst uitdragen.
  • Kort verhaal over Arminius van Machiel Bosman, genomineerde voor de AKO-literatuurprijs 2008.
  • Portrettengalerij ‘Rekkelijk en precies in de Nederlandse cultuur’ met onder andere Ramsey Nasr en Tariq Ramadan.
  • De Oranjes en de kerk. Prins Maurits koos ooit voor de precieze contra-remonstranten, maar hoe zit met de Oranjes die na hem kwamen? Historicus en oud-politicus Coos Huijsen legt het uit.
  • Reportage “Remonstrantse schatten” met onder andere Ivo Opstelten en Boris van der Ham en interviews door Trouw-journaliste Monic Slingerland
  • Spotprent van Joep Bertrams.
  • De Arminius glossy is inclusief een dvd met IKON-uitzendingen van “Het Vermoeden” met Remonstrantse gasten
  • Arminius is een uitgave van de Remonstrantse Broederschap www.remonstranten.org en Boekencentrum Uitgevers www.boekencentrum.nl

ISBN: 9789023924364
Oplage: 10.000 exemplaren
Omvang: 84 pagina’s, formaat 22 x 30 cm
Uitvoering: paperback
Prijs: € 6,50