Terug naar programma

Genecojubileum 2011 | Rubens Quartet

Thu 30 June 2011
20:15Inschrijven nieuwsbrief

Het Genootschap Nederlandse Componisten viert haar honderd jarig jubileum op grootse wijze en pakt uit met vier bijzondere concerten. Het tweede concert in deze interessante reeks wordt gegeven door één van de meest vooraanstaande strijk- kwartetten van Nederland, het Rubems Quartet. Het kwartet, opgeleid in de rijke Europese strijkkwartetcultuur, verbindt de rijkdom van het bekende met de vernieuwende kracht van het onbekende, immer met artistieke diepgang als uitgangsbasis. Het Rubems Quartet heeft inmiddels een grote naam verkregen in binnen- en buitenland en wordt geroemd om zijn warme toonvorming, gepassioneerde uitvoering, fijngestileerde nuances in klank en dynamiek en een schier volmaakt samenspel.

In Het Rubens Quartet musiceren Joachim Eijlander cello, Roeland Jagers altviool, Tali Goldberg 2e viool en Sarah Kapustin op 1e viool.

PROGRAMMA

Motet “And David sang…” Josquin Desprez ca. 1450-1521
bewerkt voor het Rubens Quartet door Joey Roukens

“Critical Mass” (2008) Jan Vriend
geschreven voor het Rubens Quartet

PAUZE

Vierde strijkkwartet, op. 81 in D gr.t. (1901) Samuel de Lange

  • Allegro moderato
  • Poco adagio
  • Allegretto quasi andante
  • Allegro con moto

 
“Ecstasy”, 2e deel uit het strijkkwartet Joey Roukens

“Earnest and Game” (2007) geschreven voor het Rubens Quartet

Honderd jaar geleden, om precies te zijn op 5 februari 1911, kwam Jan van Gilse en zeven andere componisten bij elkaar in het Amsterdamse Hotel American om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist.Het Genootschap van Nederlandse Componisten stond aan de wieg van Buma Stemra, de Nederlandse organisatie voor auteursrecht, het documentatie centrum voor Nederlandse muziek (Donemus) en het Fonds voor Compositieopdrachten (voorheen Fonds voor de Scheppende Toonkunst en het tegenwoordige Fonds Podiumkunsten).

Jubileum activiteiten

Nederlandse muziek moet weer een vaste plek krijgen in het repertoire van de Nederlandse orkesten en ensembles. In het kader van het 100-jarig jubileum van het Genootschap van Nederlandse Componisten worden in Arminius 4 jubileumconcerten georganiseerd en werken van Nederlandse componisten muzikaal uitgevoerd.

vrijdag 16 september 2011 | Rubens Quartet | 20.15u

entree vanaf € 21,15 toegangskaarten bestellen via Eventim

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Erasmusstichting, de Gemeente Rotterdam Dienst Kunst en Cultuur en de Stichting tot Bevordering van Volkskracht