Terug naar programma

Gebiedscommissies: De nieuwe democratie!

di 16 juli 2024
field_543cf7096c5fePlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Op 19 maart kunt u niet alleen stemmen voor de gemeenteraad maar ook voor de lokale gebiedscommissies. Wat zijn dat eigenlijk en wie doen daaraan mee? In de gebiedscommissie zou nog wel eens de echte democratische vernieuwing kunnen plaatsvinden!

 

Door de afschaffing van de deelgemeentes worden de deelraden vervangen door gebiedscommissies. Er komt daarmee ruimte voor een democratisch experiment. Naast de bestaande politieke partijen doen voor het eerst ook a-politieke burgerpartijen mee met de gebiedsverkiezingen. Maar liefst 35 burgerinitiatieven hebben zich ingeschreven voor de 14 verschillende gebiedscommissies. Ze presenteren zich via een verkiezingsmarkt én dialoog in Arminius.

Deze avond zult u te weten komen wat de gebiedscommissies zijn en wat er voor u in de wijk gaat veranderen. Wat moeten we ons voorstellen bij a-politieke bestuursorganen? Hoe zorg je ervoor dat je invloed hebt in het stadhuis? En, wat zijn de redenen om op een burgerpartij of een politieke partij te stemmen?

In de gebiedscommissie is er nieuwe ruimte voor burgers en ondernemers om invloed uit te oefenen op hun buurt. Waar moet u naar toe als u een straatfeest wilt organiseren? Hoe moet de gebiedscommissie overlast in wijk aanpakken? Er komt een fonds voor bewonersinitiatieven. Hoe gaan we dat verdelen, moeten er lokale referenda komen? Laat uw vernieuwende democratische idee horen of luister naar de plannen van de burgerpartijen. 

Met o.a.:

  • wethouder Marco Florijn
  • kandidaten voor de gebiedscommissies 
  • gespreksleider Nico Haasbroek

Deze avond is later op deze pagina terug te zien.

maandag 17 maart | 20 u
entree gratis

Deze bijeenkomst is georganiseerd door 33 burgerpartijen en Arminius in samenwerking met LOKAAL en de gemeente Rotterdam.

Aan de verkiezingsmarkt nemen de volgende partijen deel: